Samotáři nejsou jen na Šumavě. Velký knižní čtvrtek přináší pokračování bestselleru Aleše Palána

Události v kultuře: Nová kniha Aleše Palána (zdroj: ČT24)

Podzimní Velký knižní čtvrtek na pultech knihkupců představuje rekordních 20 novinek. Nabídce dominují autorské ikony jako J.R.R. Tolkien nebo Elena Ferranteová. Značnou pozornost ale budí také novinka nazvaná Jako v nebi, jenže jinak s podtitulem Nová setkání se samotáři z Čech a Moravy, ve které spisovatel Aleš Palán volně navazuje na svůj bestseller Raději zešílet v divočině.

Tvorba Aleše Palána je důkazem toho, že i rychlá doba miluje rozvážné hrdiny. Jeho předchozí kniha Raději zešílet v divočině okouzlila čtenáře životními příběhy šumavských samotářů a stala se nepravděpodobným bestsellerem. Autor se teď vydal za dalšími poustevníky a přichází s novou knihou rozhovorů Jako v nebi, jenže jinak.

Palán za postavami nové knihy pravidelně jezdil do odlehlých oblastí od Chodska a Jizerských hor a po Beskydy a Bílé Karpaty. Čtenáři v knize najdou rozhovor se ženou, která na horské samotě pár kilometrů od slovenských hranic žije v podstatě celý dlouhý život, setkají se s mužem, který před dvaceti lety koupil staré vojenské auto a v něm se od té doby skrývá mezi jihočeskými rybníky, nebo nahlédnou do poustevny jediného současného poustevníka, františkána bratra Anděla.

„Zajímá mě, co dlouhodobá samota, dlouhodobé poodstoupení ze shonu a ruchu civilizace s člověkem dělá. Co mu bere a co mu dává. Myslím, že nová knížka je oproti té šumavské pestřejší tím, že tam nejsou jen lidé, kteří do divočiny zdrhli, ale jsou tam i lidé, kteří se na horách narodili a zůstali tam celý život. Tahle knížka má podobnou porci takové přírodní zadumané mystiky, ale kromě toho je tam víc takového užívání si,“ říká Palán.

Pád Gondolinu i 17. listopad

Podzimní Velký knižní čtvrtek na pultech knihkupců nyní představuje rekordních 20 novinek; v posledních letech jich v rámci akce tradičně vycházelo patnáct. Kromě nové knihy Aleše Palána poutá pozornost třeba Tolkienův Pád Gondolinu, který vypráví o pádu elfského města, tedy příběh dějově předcházející Hobitovi a Pánu prstenů.

Akce přinese i šestou knihu historické detektivní série od slovenského autora Juraje Červenáka Les přízraků. Aleš Palán je jako editor podepsán také pod knihou Ten den – 17. listopad 1989, která shromažďuje více než dvě stě přímých svědectví přelomového momentu moderních dějin.

Z domácích autorů dále uvede své novinky například Michal Ajvaz (Města), Martin Selner (Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr), Tomáš Šebek (Nebe nad Jemenem) nebo Pavel Čech (O Červenáčkovi). Kompletní seznam letošních knih je zveřejněn na webu.

„Velký knižní čtvrtek má za dobu svého trvání mezi českými čtenáři již své místo a jako každý půlrok i tentokrát si nakladatelé dali záležet na tom, aby výběr titulů díky své pestrosti zasáhl co nejširší spektrum z nich. Stěžejními žánry jsou fantasy a reportážní literatura, nechybí ani detektivní žánr,“ uvedla Zuzana Kadecká z knihkupectví Martinus.cz.

Velký knižní čtvrtek nabízí i doprovodné akce. Hned několik autorů představovaných titulů přivedou do Uměleckoprůmyslového musea v Praze 17. října, do Knihovny Jiřího Mahena v Brně 24. října a do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové 31. října.

Velký knižní čtvrtek se v Česku koná po vzoru Británie. Pořadatelé začínali s jedním za rok, měl pomoci knihám a knihkupcům v době ekonomické krize. Později se rozrostl na dvě opakování za rok. V posledním březnovém výběru knih se představil například loňský prezidentský kandidát Marek Hilšer s životopisnou knihou Tango pod Hradem, ve které vypráví o svém vstupu do politiky a zamýšlí se nad stavem české společnosti.