Operní odbory chtějí konkurs na ředitele Národního divadla. Současný šéf takovou možnost odmítá

Část odborářů Národního divadla zastupující především operu chce výběrové řízení na ředitele první české scény. Stávajícího šéfa Jana Buriana vyzývají, aby požádal ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o vyhlášení konkursu. Burian podle svých slov o nic takového žádat nehodlá a krok odborářů vnímá jako snahu poškodit Národní divadlo, nikoliv řešit problémy. Zaorálek v reakce na výzvu přislíbil, že si vyslechne názory všech stran, o výběrovém řízení v tuto chvíli neuvažuje. Odborové organizace Opery ND a Státní opery jsou od konce června ve stávkové pohotovosti.

Ředitel ND Jan Burian podle operních odborů v roce 2013 usedl do čela zlaté kapličky bez výběrového řízení a bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) mu mandát na dalších šest let rok před jeho skončením prodloužil. Jakub Hrubý z Unie – odborového svazu profesionálních zpěváků v této souvislosti poukazuje na podobnost s aktuálním děním v Národní galerii, tedy kulturním významem srovnatelné instituci. 

„Ministerstvo kultury i odborníci se shodnou na faktu, že výběrové řízení musí být připraveno s velkou péčí. Myšlenka, že by snad pozice ředitele Národní galerie byla obsazena bez výběrového řízení, jako tomu bylo v případě Národního divadla, by byla v tomto kontextu považována za naprostou absurditu,“ prohlásil Hrubý.

Staněk už dříve uvedl, že se pro prodloužení Burianova mandátu rozhodl na základě doporučení garanční rady Národního divadla, která je jeho poradním orgánem. A jeden z jeho předchůdců Buriana vybral na základě výběru z několika oslovených osobností v době, kdy bylo divadlo bez ředitele.

Burian: Moje jmenování bylo řádné

„Rozhodně tak neučiním,“ nemíní podle svých slov Burian žádat o vypsání konkursu na svou židli. Stojí si za tím, že jmenován byl řádně, a upozorňuje, že ve většině ostatních resortních příspěvkových organizací jsou ředitelé jmenováni na dobu neurčitou. 

  • Podle Buriana se historie opakuje. V souvislosti s aktuálním sporem připomíná podobné napětí, v němž se Národní divadlo ocitlo v roce 2013. 
  • Tehdejší ministr kultury Jiří Balvín hned první den ve funkci Buriana odvolal. I jemu především vadilo, že nebyl ředitel ND vybrán v konkursu. Buriana, do té doby šéfa plzeňského Divadla J. K. Tyla, jmenovala Balvínova předchůdkyně Alena Hanáková, která několik měsíců předtím z čela první scény odvolala kvůli „špatně nastaveným procesům“ Ondřeje Černého. 
  • Buriana Hanákové doporučila komise odborníků. Jeho nenadálé odvolání ministrem Balvínem vyvolalo kritiku z řad politiků i kulturní obce a ministr, na nařízení premiéra, vzápětí Buriana do ředitelské funkce vrátil.

„Myslím si, že když mě předcházející ministr – na základě řádného hodnocení, které vytvořila rada odborníků, na základě platné interní směrnice ministerstva kultury o průběhu jmenování ředitelů státních kulturních institucí, na základě koncepce projednané vedením ministerstva kultury – řádně, a to prosím před rokem, jmenoval na další volební období, tak že mám platnou smlouvu s ministerstvem kultury, a nevím, co bych na tom měnil.“

Ředitel ND Jan Burian: Mám platnou smlouvu s ministerstvem kultury a nevím, co bych na tom měnil (zdroj: ČT24)

Jakub Hrubý na středeční tiskové konferenci uvedl, že Burian po vyhlášení stávkové pohotovosti před prázdninami rozpoutal mediální kampaň, „jejímž účelem je marginalizovat důvody stávkové pohotovosti v Národním divadle a odvrátit pozornost od problematiky a problémů Národního divadla s ohledem na politickou situaci v tomto resortu“.

Hrubý Burianovi také vyčítá, že on a jeho podřízení nejednají podle uzavřené kolektivní smlouvy. „Je to narušení sociálního smíru a jsou zde velké důvody k dalšímu jednání a případným protestům,“ tvrdí. 

Burian namítá, že se s odboráři schází opakovaně. „Naposledy jsme se sešli v úterý za účasti náměstkyně ministra kultury, které byl ale na jednání zástupci odborových organizací přístup odepřen,“ uvedl. 

Spor o Hansena

Kritika odborářů míří také na nového uměleckého ředitele Opery ND a Státní opery. Norský divadelní režisér Per Boye Hansen se ujal funkce na začátku srpna. Oznámení jeho nástupu vyvolalo už dříve kritiku odborových organizací zastupujících zaměstnance Opery ND a Státní opery, mimo jiné údajně proto, že umělci neznají jeho koncepci.

„V listopadu proběhlo jednání odborových organizací, projednávání koncepce na další období. U toho jednání byla mimochodem i náměstkyně ministra i ředitel odboru umění a knihoven. Oznámili jsme jim, jaké bylo mé rozhodnutí, oni se k němu mohli vyjádřit. Teprve potom jsem pana Per Boye Hansena jmenoval, on pak v únoru zveřejnil koncepci. To jsou události, které probíhají úplně standardně, bohužel (odboráři) v tomto směru buď nemluví pravdu, nebo mají špatnou paměť,“ reaguje na kritiku Burian.

Někomu se to líbí, někomu ne

V červnu vyhlášená stávková pohotovost podle vyjádření Jakuba Hrubého stále trvá, protože trvají její důvody, konkrétně „netransparentní a nekoncepční řízení ND, které ohrožuje stabilitu Opery ND a Státní opery i hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců“.

Prohlášení operních odborů ND: Netransparentní a nekoncepční řízení ND ohrožuje stabilitu (zdroj: ČT24)

Jan Burian se domnívá, že odbory vytvářejí neexistující problémy. „Některým vedoucím představitelům odborů se prostě nelíbím a jiným zaměstnancům se líbím. V organizaci, která má tisíc tři sta zaměstnanců a stovky hostů, je to normální. Já tomu sporu v osobní rovině nehodlám rozumět a v té věcné žádný spor nevidím,“ prohlásil.

Ministr kultury: Výběrové řízení nevypíšu, chci zklidnit situaci

Ke sporům na první scéně se vyjádřil také nový ministr kultury Lubomír Zaorálek(ČSSD). „Slyším odbory, vidím, že mají zájem o další budoucnost Národního divadla, nicméně v této chvíli neuvažuji o vypisování výběrového řízení. Pokud je mi známo, minulý ministr kultury postupoval v souladu se svými kompetencemi,“ nenasvědčuje zatím nic tomu, že by ministr žádost odborů vyslyšel.

Situaci chce nejprve poznat ze všech stran. „ Byl bych rád, pokud bych mohl mluvit jak s garanční radou Národního divadla, tak s odboráři. Rád bych se setkal i s generálním ředitelem ND. Snad mi to ukáže, že je možné situaci zklidnit. A pokud by to bylo komplikované, myslím, že mám nástroje – dovedu si představit, že je možné svolat tripartitu, ale rozhodně budu dělat všechno pro to, aby se našly kompromisy,“ přislíbil. 

Zaměstnanci opery očekávají vklad ministra kultury v horizontu sta dní, které má tradičně na seznámení s rezortem. Zatím plánují vyjádřit nesouhlas nošením stužek na svých kostýmech. 

Činohra a balet se nepřipojí

S problémy svých kolegů z opery nechtějí být spojováni zástupci činohry a baletu. Prohlášení části odborů o krizi v celém Národním divadle odmítli. „Soubor Činohry nesouhlasí s odbory operního sboru. Operní sbor nemá co diktovat ministrovi kultury, kdo bude vést Narodní divadlo,“ uvedl předseda odborů Činohry Jiří Štěpnička.