Začíná Hip Hop Kemp, návštěvnost ale klesá. Můžou za to policejní kontroly, tvrdí pořadatel

Začíná Hip Hop Kemp, návštěvnost ale klesá (zdroj: ČT24)

V Hradci Králové začíná jeden z největších hiphopových festivalů střední a východní Evropy. Na místním letišti ve čtvrtek odpoledne odstartoval hlavní program 18. ročníku festivalu Hip Hop Kemp. Akce, která vyvrcholí v noci na neděli, nabídne vystoupení několika stovek muzikantů. Do Hradce míří tisíce lidí z Česka i zahraničí, návštěvnost ale několik let klesá. Podle pořadatele je to způsobeno přílišnou policejní kontrolou.

Na festivalu se jako hlavní hvězdy představí například američtí rapeři Freddie Gibbs, Tech N9ne, Masego, dvojice EarthGang či Token, přezdívaný nový Eminem. Z Francie přijede parta Hocus Pocus.

Opět dorazí také slovenský Kontrafakt, který zatím nevynechal žádný z ročníků. Z českých interpretů se představí například Smack, Prago Union, Rest & DJ Herby, Pio Squad.

Hip Hop Kemp začal ve skutečnosti už ve středu odpoledne takzvaným večírkem pro nedočkavé, oficiálně však začíná až hlavním programem ve čtvrtek odpoledne a potrvá do nedělního rána.

Návštěvnost, policie a drogy

Organizátoři očekávají několik tisíc návštěvníků, vloni jich dorazilo zhruba 16 tisíc. Značná část přijíždí do Hradce Králové ze zahraničí, zejména z Polska, Německa, Nizozemska a Slovenska.

„Letos je bohužel návštěvnost výrazně nižší, dlouhodobě poslední tři roky nám to klesá kvůli policejním represím, které provázejí festival v posledních letech, kdy probíhá přílišná, velmi důsledná až nedůstojná kontrola,“ říká pořadatel Radek Maliník. 

S tvrzením o přehnaných a příliš velkých kontrolách nesouhlasí krajská policejní mluvčí Ivana Ježková. „Naše bezpečnostní opatření vycházejí z uplynulých let. Bohužel odvrácenou stránkou tohoto hudebního svátku pro všechny hiphopery je užívání drog. Skutečně se zaměřujeme na všechny návštěvníky, kteří by se snažili pronést do festivalového parku jakékoli množství drogy,“ reaguje.

Policie v okolí areálu festivalu ke čtvrtečnímu ránu zaznamenala 70 drogových deliktů, včetně řidičů pod vlivem drog. Nejčastěji policisté zajistili marihuanu, dále pervitin, extázi, LSD, amfetamin i nové syntetické drogy. Na loňském Hip Hop Kempu policie zjistila asi 180 lidí s drogami.

Policie předem oznámila posílení hlídek, které se zaměří také na dopravní přestupky, krádeže v obchodech nebo sprejerství. Na zajišťování pořádku se s českou policií budou podílet i polští policisté. Řidiči musejí v místě festivalu počítat s omezením dopravy. Ulice Jana Černého vedoucí na letiště bude dočasně jednosměrná. Z centra města od terminálu městské hromadné dopravy bude na letiště a zpět jezdit linka zdarma. 

První ročník festivalu Hip Hop Kemp se konal v roce 2002 v Pardubicích, po dvou letech organizátoři akci kvůli potížím s hlukem přesunuli na Stříbrný rybník do Hradce Králové. Kvůli velkému zájmu návštěvníků ale areál nestačil a pořadatelé festival přestěhovali na hradecké letiště.