Operní odbory v Národním divadle mluví o stávce. Chtějí nové ředitele

Odbory v Národním divadle mluví o stávce, ředitel nabádá ke klidu (zdroj: ČT24)

Odborové organizace Opery Národního divadla (ND) a Státní opery (SO) vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvodem je podle jejich zástupců netransparentní a nekoncepční řízení. Požadují nejen nové obsazení pozice uměleckého ředitele Opery ND a SO i hudebního ředitele Státní opery, ale i výběrové řízení na ředitele celého Národního divadla. Stávající šéf Jan Burian k situaci podotýká, že je třeba vést korektní dialog uvnitř instituce a že žádné „rozvrácení“ divadla nehrozí.

Zaměstnanci a umělci ND nedávno v otevřeném dopise požadovali vysvětlení okolností nástupu uměleckého ředitele Opery ND a Státní opery Pera Boyea Hansena. Norský divadelní režisér se má funkce ujmout 1. srpna.

Dopis podepsalo 339 osobností, Národní divadlo zaměstnává kolem dvanácti set lidí. Podle organizátorů dopisu Hansen, který byl před nástupem do funkce uměleckého ředitele jmenován poradcem ředitele Buriana, za devítiměsíční působení v této funkci nepředstavil základní vizi a uvedl soubor opery do krizového stavu.

Ředitel ND: „Rozvrácení“ divadla nehrozí

Podle Buriana je současný spor opakováním „jednoduché, ale principiální otázky“, zda může ředitel ND po poradě s odborníky jmenovat uměleckého ředitele, či jestli má být toto jmenování podmíněno souhlasem zaměstananců nebo odborů.

Ředitel Národního divadla Jan Burian
Zdroj: ČT24

„Chápu, že v tak velké instituci nemusí všichni zaměstnanci milovat své nadřízené, i tak bychom však měli vést korektní dialog uvnitř instituce. Vytváření nepravdivého dojmu, že nový umělecký ředitel, který nahradí svého předchůdce poté, co mu skončila smlouva, ‚rozvrátí‘ české divadlo, je, promiňte, urážka inteligence většiny zaměstnanců Národního divadla,“ vyjádřil se Burian v reakci na oznámení stávkové pohotovosti.

Dlouhodobě nevyjasněná situace

Na konci května na post ředitelky Opery ND a Státní opery rezignovala Silvia Hroncová. Následovala tak uměleckého ředitele Opery ND Petra Kofroně. Hroncová mezi důvody svého kroku uvedla „dlouhodobě nevyjasněnou situaci spojenou s novou sezonou, rozdílné názory na budoucí směřování opery, na její organizační a personální strukturu a obsazení i chod opery“.

Vedení Národního divadla si za změnami stojí. Mluvčí první scény Tomáš Staněk už dříve uvedl, že vedení ND mrzí, že se Hroncová nevyrovnala s dlouho připravovanými změnami, které jsou přirozenou součástí vývoje kulturní instituce. Novou správní ředitelkou Opery ND a SO je od začátku června Bohdana Malik. Jejím prvním úkolem je dokončení organizačního řádu opery.

Burian si prý není vědom toho, že by vedení ND porušovalo ustanovení kolektivní smlouvy. V souvislosti s nejnovějším oznámením odborů upozorňuje, že jen v aktuální sezoně se s odbory sešel devětkrát, naposledy začátkem června, a „o žádné krizi nepadlo ani slovo“.