Zapomeňte na Rain Mana, přichází Pablo. Česká televize uvádí dětský seriál o autismu

Česká televize uvádí dětský seriál o autismu Pablo (zdroj: ČT24)

Možná nejznámějším filmovým autistou zůstává Rain Man, ale po jeho bok se nyní staví také malý Pablo. Dětský seriál televize BBC je unikátní v tom, že se v něm vůbec poprvé objevují protagonisté s poruchou autistického spektra. Vlastní zkušenost má i jedna ze scenáristek projektu. První díl uvedla ČT :D ve čtvrtek ráno a další epizody se na obrazovkách a také na webu budou objevovat vždy od pondělí do pátku vyjma svátků.

Pětiletý Pablo používá pastelky a svoji představivost, aby dokázal čelit nástrahám skutečného světa. Řada obyčejných maličkostí mu dělá problémy, zato s jinými si umí poradit jako rozený génius. To, co většina dětí zvládne levou zadní, pro Pabla znamená nesnáz. To, co pro většinu dětí znamená příslib zábavy, Pablovi nahání hrůzu.

Jakmile se objeví překážka, dokáže ji ale vyřešit díky svému malovanému světu, v němž jsou mu při ruce jeho nejlepší kamarádi z velké encyklopedie zvířat: neposedný orangutan Tan, všechno opakující Lama, nemotorný dinosaurus Noe, nervózně zpěvná Kvíča, moudrá žirafa jménem Raf a Myška tichá jako myš. Britský seriál vytvořila na základě vlastních rodinných zkušeností Gráinne McGuinnessová, scenáristka, producentka a ředitelka animačního studia Paper Owl Films.

Seriál pro všechny děti

„Pablo je určený všem dětem. Tvůrci konzultovali ztvárnění seriálu s odborníky na poruchy autistického spektra a také s rodinami, jež vychovávají autistické děti. Zatímco hrané scény zastupují vnímání z dětské perspektivy, která pomocí práce kamery, střihu i zvuku připodobňuje naši realitu nesrozumitelné čmáranici, malované sekvence kreslí smysluplné prostředí obrazotvornosti dítěte,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Každý ze zvířecích kamarádů Pablova vnitřního světa znázorňuje jednotlivé aspekty autismu, ať už je to přecitlivělost na hluk, nemotornost, chorobné opakování či návaly hyperaktivity. „Když děti s autismem vidí v televizi někoho s podobnými potížemi, tak jim to může pomoci. Už jenom tím, že zjistí, že v tom nejsou samy,“ říká ředitel střediska včasné intervence Národního ústavu pro autismus Jan Kouřil.

Téma autismu na ČT

Pablo jako dětský seriál o autismu je unikátní, není to ale poprvé, co se Česká televize ve vysílání tématu věnuje. V roce 2017 ČT uvedla dokument Děti úplňku, který zachycuje život dětí s nejtěžší formou autismu. O rok dříve získal Českého lva i Cenu filmové kritiky za nejlepší dokumentární snímek režisér Míra Janek za Normální autistický film.

V rámci benefičních speciálů vzniká ve spolupráci s pořadem Zázraky přírody také díl věnovaný Národnímu ústavu pro autismus (Nautis), který ČT1 uvede v červnu. S Nautisem rovněž Česká televize upořádala veřejnou debatu na téma porozumění autismu ve společnosti.