Recenze: Facka, kterou chcete dostat. Sigrid se debut vážně povedl

Muzika pronikající k nám ze Skandinávie už dávno není jen temná metalová smršť. Jména jako Robyn, Tove Styrke, Röyksopp, The Hives a mnoho dalších dokazují, že Seveřané nejsou vždy depresemi zmítaná stvoření. Mezi bujarou partu se se svým debutem Sucker Punch řadí také dvaadvacetiletá Sigrid, která sází na jednoduchost a na podstatu sdělení.

Na talentovanou mladici upozornila anketa BBC Music Sound of 2018, která Norce neprorokovala nic menšího než zářivou budoucnost a ovládnutí hitparád. K tomuto přesvědčení stačilo EP Don't Kill My Vibe následované stejně dobrým Raw. Sigrid naštěstí „nepřepálila začátek“ a s debutem si pohrála trochu déle – vyšel až letos v březnu na Mezinárodní den žen (náhoda?).

Sigrid vystihuje jedna věc: jde hned k věci. A to jak v hudbě („Can I be basic with you?“ zpívá ostatně), tak ve svém projevu. Nestydí se nahrát písničku pod tři minuty – sdělí v nich to podstatné a zbytečně nic neokecává. Na sítích koluje tzv. Sigrid Starter Pack skládající se z prostého bílého trička, džín do pasu a tenisek, které se staly jejím poznávacím znamením. Stejně jako její americká kolegyně Maggie Rogersová tím norská zpěvačka ukazuje, že je v popu pořád možné, aby obsah převládal nad formou.

Obdivovatelka Joni Mitchellové a Neila Younga dostává plusové body za to, že na album nenasázela hitovky z „ípíček“ (ačkoliv absence pecky High Five opravdu zamrzí), naopak z velké části představila nový materiál. Barevný synth-pop je plný každodenních zážitků mladé ženy. Ať už přemýšlí o vztazích, o asertivitě nebo nárocích ostatních, činí tak s určitou civilností, ale především s ryze nakažlivou melodií.

Nejvíc to norské rodačce sluší v textově kousavých polohách, v nichž naplno využila netypického frázování. Songy najíždějí pomalu, aby pak člověka smetly jako několikatunová lokomotiva nebo řádná facka. Sigrid se umí vznešeně překlenout mezi kolotočovou odrhovačkou do příjemné kytarovky. Poslech desky je tedy jako jízda na horské dráze, kde si s větrem ve vlasech vychutnáte i cestu dolů, protože víte, že nahoře dostanete další úder.