Motocykl nebo nábytek. Podívejte se, co galerie nakoupily za dotace z ministerstva

Události v kultuře: Ministerstvo dotuje nákupy vzácných předmětů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury vloni za nákupy historicky cenných a mimořádně významných předmětů vyplatilo na dotacích přes 20 milionů korun. Národní galerii ale resort v současnosti vrátil žádost o 65 milionů korun na pořízení středověké malby. Žádá posudky na obhajobu ceny obrazu, který pochází z dílny Mistra vyšebrodského oltáře.

Mezi předměty, na které přispělo ministerstvo, patří dvoumetrový plakát od Alfonse Muchy, který má zatím v depozitáři ivančická pobočka Muzea Brněnska. Zaplatila za něj zhruba 360 tisíc korun. Polovinu poslal zřizovatel, tedy kraj, zbytek pokryla dotace. „Poprvé jsme využili dotaci ministerstva kultury. Jinak běžně nakupujeme do sbírek z rozpočtu muzea,“ říká historička umění z Muzea Brněnska Hana Fadingerová.

Téměř 130 let starou fotografii Antonína Dvořáka nebo dopis Bedřicha Smetany pak loni koupilo Národní muzeum. Nejdelší sériově vyráběný motocykl Čechie nově získalo pelhřimovské Muzeum Vysočiny a dva kusy nábytku od architekta Josefa Gočára čekají na opravu v pražském Uměleckoprůmyslovém museu. Starožitnosti mu majitelé sami nabízejí.

„Asi v sedmdesáti procentech odmítáme. Ale v těch zbývajících třiceti procentech jde o významné kusy, o které stojíme, aby se dostaly do sbírek,“ říká k nákupům kurátor sbírky historického nábytku Jiří Fronek.

Dotace na výkupy předmětů mimořádného významu
Zdroj: ČT24

Loni úspěšně požádalo o ministerské dotace 22 muzeí a galerií. O rok dříve dotaci získalo 25 institucí. Částky byly podobné, zatímco v roce 2017 bylo celkem vyplaceno téměř 19 milionů korun, v roce 2018 součet dotací přesáhl 20 milionů. Letos má resort kultury připraveno 15 milionů.

„Ministerstvo má rozpočtové rezervy, takže tu částku můžeme navýšit nebo také nemusí být vyčerpána. Prostě, když nebude, tak nebudeme zbytečně utrácet,“ říká ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Národní galerie žádá desítky milionů na středověký unikát

Ministerstvo v současnosti vrátilo Národní galerii žádost o 65 milionů korun na pořízení středověké malby. Na obhajobu ceny obrazu, který pochází z dílny Mistra vyšebrodského oltáře, žádá další odborné posudky. Malba se totiž předloni objevila v dražbě s vyvolávací cenou tří milionů korun. Po dalším prozkoumání ale cena násobně stoupla.

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt se ve vyjádření pro Deník N odvolal na unikátní objev světového významu, jehož pravost odhalila až restaurátorská expertiza Adama Pokorného z Národní galerie.