Kancelář Blaník vystřídalo peklo. Marek Najbrt představuje novou pohádku

Trailer na pohádku Čertí brko (zdroj: ČT24)

Jeden z nejznámějších českých čertů Ondřej Vetchý se po více než třiceti letech od pohádky S čerty nejsou žerty vrací do pekla. V novince režiséra Marka Najbrta ale povýšil a stal se rovnou Luciferem. Pohádka pro celou rodinu Čertí brko vstoupí do kin 29. listopadu. V dalších rolích se představí Marek Daniel, Jana Plodková nebo Jan Budař.

„Ondřeje Vetchého jsme si vybrali do role Lucifera, protože jsme potřebovali někoho s autoritou. Kdo vypadá jako čert, ale zvládne přesvědčivě autoritativní roli jako šéf pekla. A Ondřej to splňuje,“ říká Marek Najbrt.

Pro režiséra snímků Mistři, Protektor nebo Polski film je Čertí brko první pohádkou. Poslední dobou je Najbrt spojen především se satirickou Kanceláří Blaník. Od pranýřování politické scény se tak přesunul do pekla, kde je princip dobra a zla při zúčtování s hříšníky o něco přímočařejší. Scénář k Čertímu brku napsali Robert Geisler a Tomáš Hodan, s nimiž se Najbrt potkal mimo jiné v Kanceláři Blaník.

Pohádkový příběh diváky zavede do městečka Pytlov, které leží na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků, možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou.

„Čertí brko je klíčová kouzelná proprieta našeho příběhu. Je to brko, které v pekle zapisuje hříchy lidí, eviduje je a v okamžiku, kdy přesáhnou určitou hranici, tak dá povel k odnesení hříšníka do pekla,“ vysvětluje režisér.

Když přestane fungovat, Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. „Je nucen vydat se do světa a naráží tu jako mladý čert na jinakost lidí, s níž si neví rady. A v důsledku toho vzniká spousta událostí, které ale nakonec skončí pohádkovým způsobem,“ naznačil představitel Bonifáce Jan Cina. 

V dalších hereckých úlohách se objeví Judit Bárdos, Marián Geišberg, Tomáš Jeřábek, Jiří Maryško, Marek Daniel, Jana Plodková, Michal Dalecký, Václav Kopta nebo Jakub Žáček.