Největší pražské varhany mají svůj festival

V Praze bazilice sv. Jakuba začal varhanní festival (zdroj: ČT24)

Největšími pražskými varhanami se může chlubit bazilika svatého Jakuba na Starém Městě. Právě v ní začal ve čtvrtek třiadvacátý ročník Mezinárodního varhanního festivalu. Varhany tu rozezní hudebníci z Portugalska, Francie nebo Islandu.

Bazilika sv. Jakuba a přilehlý klášter minoritů byly svědkem četných historických událostí. Ve 14. století tu Jan Lucemburský pořádal hostinu na počest své korunovace českým králem. A v roce 1378 právě tady spočinulo na katafalku tělo císaře Karla IV.

Nyní tu každý čtvrtek až do 20. září bude možné slyšet královský nástroj při varhanních recitálech tuzemských i zahraničních organistů. Přehlídku zahájila dánská umělkyně Bine Katrine Bryndorfová. Pro pražský program si vybrala mimo jiné chorálovou předehru od Johanna Sebastiana Bacha. „Na Bachovu hudbu nelze dopustit. Roste s vámi a pořád se vaší interpretací proměňuje,“ poznamenala. 

Své umění předává nejen posluchačům, ale i studentům. Vyučuje na Královské konzervatoři v Kodani i na Královské akademii umění v Londýně. „Mladí lidé dnes nemají velký zájem studovat hru na varhany. Souvisí to zřejmě i s poklesem počtu lidí, kteří chodí do kostela,“ uvažuje. 

Hra na varhany má přitom podle ní velké kouzlo. „Jezdíte pořád na nová místa a těšíte se, jaký bude nástroj, na který budete hrát,“ nepřekáží jí prý nijak, že na rozdíl od mnohých hudebníků se nemůže spolehnout na vlastní nástroj.

Větší než ve Sv. Vítovi

Svatojakubské varhany, na něž Bryndorfová hrála tentokrát, mají 8277 píšťal. Jsou tedy největší v Praze a druhé největší v zemi (po nástroji v kostele sv. Mořice v Olomouci). A své pořadí si udrží i po dostavění nových varhan pro svatovítskou katedrálu. Během festivalu na nich také poprvé zazní portugalská a islandská hudba. Svůj koncert odehraje také místní varhanice Irena Chřibková, která festival založila.