Čistírna odpadních vod leží na soutoku děl Umělecké besedy

Umělecká beseda vystavuje v čistírně (zdroj: ČT24)

Uměleckou besedu – spolek z roku 1863 – zakládaly špičky tehdejšího výtvarného života. Kdo ji tvoří dnes a z čeho jejich práce vychází, ukazuje výstava Soutok ve Staré čistírně odpadních vod v Praze-Bubenči.

Výstava představuje díla současných členů Besedy, v čistírně vystavuje padesát osm výtvarníků. Kurátoři se při výběru autorů drželi pedagogické kontinuity, typické pro Uměleckou besedu. „Páni profesoři, kteří jsou ze starší generace, obvykle navrhují nejlepší ze svých studentů, aby se stali členy Umělecké besedy a pak s námi vystavovali,“ vysvětlil kurátor Jaroslav Vanča.

Zastoupení jsou i následovníci slavné české krajinářské školy. Při své práci využívají abstraktní malbu. „Když  u nás abstrakce – a ještě v tak expresivním podání – nastoupila, vznikla silná generace malířů, později pedagogů i profesorů, kteří abstrakci spojenou s expresí silně rozvíjeli a tím ovlivnili nejen celé ročníky svých studentů na výtvarných vysokých školách, ale i mladší malíře,“ podotýká Vanča.  

Výstava vznikla k poctě Olbrama Zoubka. Sochař, který před rokem zemřel, byl jedním z velkých propagátorů Umělecké besedy. „Byl stmelovatelem, jemuž záleželo na spolčování umělců, na tom, aby se lidé scházeli, aby spolu hovořili v dobrém i ve zlém, o své práci, což se dalo u něj v ateliéru,“ vzpomíná na Zoubka jedna z vystavujících umělkyň, keremička Šárka Radová. 

Nejen její díla jsou v industriálním prostoru k vidění do konce června.