Za Drtikolem do ateliéru nebo s Kafkou za nevěstkami? Vzrušující procházka Prahou erotickou

Kde byl ateliér fotografa aktů Františka Drtikola? A kam chodil za nevěstkami Franz Kafka? Prahu erotickou si zájemci mohou projít podle stejnojmenného průvodce Radima Kopáče a Josefa Schwarze.

„S Josefem Schwarzem se tématu erotika v literatuře a kultuře věnujeme vcelku soustavně už více než dekádu, takžej jsme měli spoustu podkladů,“ uvedl Radim Kopáč, co autory k napsání knihy přivedlo. 

Čtenáři se z ní například dozvědí, kdo to byly Mucha Girls nebo o čem snil Jan Zrzavý. Jedna z kapitol se věnuje významnému fotografovi aktů Františku Drtikolovi. Například jeho snímek Sněžná vlna, který byl před jedenácti lety vydražen za zhruba šest a půl milionu korun, vznikl pravděpodobně v ateliéru na souběhu ulic Vodičkovy a Jungmannovy.

K erotickým zastaveníčkům patří i socha na Dětském ostrově. Bronzová plastika nahé ženy v pohybu je alegorií Vltavy, další kamenné dívky na podstavci pak představují přítoky této řeky: Otavu, Sázavu a Berounku.

Erotika (už) bez cenzury

Autoři se vydali do deseti městských částí. Jednotlivá místa dokumentují vedle textů i fotografie. Časově se zaměřili na 19. a 20. století, erotiku představují ve spojení s literaturou, malířstvím, fotografií, filmem, hudbou, architekturou, ale i s obecnějšími kulturními nebo společenskými fenomény.

„Záleží na době a na tom, s čím srovnáváte,“ odpovídá Radim Kopáč na otázku, jestli je Praha vnímána spíš jako konzervativní, nebo svobodomyslnější město. „Například ve srovnání s Berlínem nebo Paříži přelomu 19. a 20. století byla Praha poněkud úzkoprsejší, i za první republiky tu byla ještě cenzura.“ 

Autoři Prahy erotické nic cenzurovat nemuseli. Jejich průvodce se tak přidává k dalším, nedávno publikovaným průvodcům po hlavním městě: třeba po kavárnách a jejich historii nebo po nikdy nerealizovaných stavbách.