Jak vrátit život do stovek prázdných domů v Praze? Vzorem jsou kasárna v Karlíně

Evidence dlouhodobě prázdných domů v Česku neexistuje, iniciativa Prázdné domy má ale v databázi téměř dva tisíce objektů. Jak s prázdnými nemovitostmi naložit tak, aby přispěly k rozvoji města a komunity, řešila nedávná diskuse Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Své využití v Praze už našla například bývalá kasárna v Karlíně. Proměnit by se měla v justiční palác, zatím rozlehlé prostory ale majitel, tedy ministerstvo spravedlnosti, pronajalo na tři roky kulturnímu developerovi Matěji Velekovi.

V minulosti oživoval Nákladové nádraží Žižkov, nyní na hektarovém vnitřním dvoře kasáren buduje kulturní centrum. V létě tu fungovalo venkovní kino, v sále, kde kdysi zkoušel armádní orchestr, se pořádají přednášky a koncerty vážné hudby. Na řadě je obnova bazénu z dvacátých let. „Může sloužit jako výstavní prostor,“ plánuje Velek.

Nahlédněte do interiérů karlínských kasáren ve fotogalerii z května tohoto roku:

Podobné projekty úspěšně fungují v jiných evropských městech, například v Berlíně nebo Amsterdamu. V Česku stovky prázdných nemovitostí na další využití teprve čekají. Většinou v cestě stojí majetkoprávní spory nebo nezájem investorů. „Ještě tu nemáme investora, který by si uvědomil, jaký to má obrovský potenciál. U nás se uvažuje buď o komerčním využití, velké přestavbě, nebo zbourání,“ říká zakladatel iniciativy Prázdné domy Petr Zeman.

Je ale i řada pražských nepotřebných staveb, které slouží jako místo pro kulturu a setkávání. Například na sídlišti Černý most vzniklo ze staré kotelny volnočasové centrum s komunitní zahradou. Brzy k ní přibude přírodní park. Naopak na obnovu stále čeká třeba Palác Svět v Libni. Funkcionalistický činžovní dům s kinosálem proslavil Bohumil Hrabal, který ho zmiňoval ve svých textech. Budova je ale dlouhodobě v havarijním stavu, současný majitel ji zakonzervoval, termín rekonstrukce neoznámil.

Prázdné domy čekají na využití (zdroj: ČT24)

V Praze se podle městského Institutu plánování a rozvoje nachází zhruba tři stovky prázdných budov. K jejich smysluplnému využití má napomoci projekt Citymakers - lidé, kteří se ze své vlastní iniciativy podílí na revitalizaci města.