Putin, nebo Trump? Americká premiéra Dvořákovy opery odkazuje k oběma

Dvořákova opera Dimitrij měla premiéru v USA (zdroj: ČT24)

Operu Dimitrij napsal Antonín Dvořák už v druhé polovině 19. století, premiéru ve Spojených státech měla ale teprve minulý pátek. Dvořákův nejambicióznější operní pokus, který čerpá námět z ruských dějin, nastudovala scéna Bard College na severu státu New York.

Děj opery se odehrává na počátku 17. století v Rusku. V období válek, hladomorů, chaosu a intrik, které poznamenaly otřesy na trůnu. Dílo je částečně situováno do přelomu 80. a 90. let minulého století, jiné chaotické doby v ruských dějinách mezi pádem Sovětského svazu a příchodem Vladimira Putina k moci.

Paralelu lze podle režisérky amerického nastudování Anne Bogartové ale vidět i v současných Spojených státech. „Světový pořádek se změnil. Nezní vám to povědomě? Přichází nový vůdce, který chce vše změnit,“ upozorňuje.

Dimitrij (opera A. Dvořáka v nastudování Bard College)
Zdroj: Facebook/The Richard B. Fisher Center for the Performing Arts at Bard College

Novým samozvaným vůdcem je uprchlý mnich, který se vydává za Dimitrije, syna cara Ivana IV. S polskou vojenskou pomocí ovládl část Ruska. „Je to mladý muž, který je naivní i idealistický. Od mládí mu říkají, že je ten pravý pro ruský trůn,“ podotkl k titulnímu hrdinovi jeho představitel, tenorista Clay Hilley. 

Dvořákovo dílo je náročné na výpravu, sbory i orchestr. „Sborová hudba v opeře Dimitrij je jedna z nejlepších, které od Dvořáka znám,“ domnívá se sbormistr James Bagwell, že přesto si opera nastudování zaslouží. Zahraniční soubory si Dimitrije do svého repertoáru ale vybírají poměrně vzácně. Americkou verzi bude moci publikum zhlédnout opět 2. srpna.