Architektura nejsou jen domy, upozorňuje Landscape Festival v Plzni

Krajina a veřejný prostor je stejně důležitou součástí architektury jako domy. Upozorňuje na to už od roku 2014 festival Landscape – přehlídka landartu, umění a architektury v krajině. V minulých letech prošel Prahou a Opavou, letos se poprvé koná v Plzni.

Do 30. září se bude Landscape festival věnovat tématům, jako je zeleň v centru města, nedávno vzniklé pěší zóny, přechody z městské do volné krajiny nebo vertikální a zelené zahrady. Hostem zahájení byl architekt Kamiel Klaasse z nizozemského ateliéru NL Architects, čerstvého držitele evropské ceny Miese van der Rohe za revitalizaci jednoho z největších bytových objektů v Nizozemsku.

Ve využití veřejného prostoru nejen samosprávou, ale také různými komunitními uskupeními či spolky má Plzeň podle ředitele festivalu Dana Merty dobře našlápnuto už od projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Tehdy vznikla řada aktivit i akcí ve veřejném prostoru, které přetrvávají dodnes.

Veřejný prostor na zkoušku

Festival se odehraje na různých místech – na náměstí, v rekreační oblasti Boleveckých rybníků, v Borském parku, v industriálních areálech DEPO2015, papírnách, v areálu Plzeňského Prazdroje, na kruhových objezdech či na pěší zóně. Vylepšení veřejných prostor uměním či instalacemi vítá i ředitelka městského Útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká.

Dan Merta o Landscape Festivalu (zdroj: ČT24)

Z dočasných intervencí lidé podle ní získají lepší představu o možném využití veřejného prostoru. „Úplně zásadní je, že to, co si v Plzni představujeme a máme zatím jen na papíře, dostane nějakou reálnou formu, ukázku. My si to zkusíme a také ověříme v diskusích, co všechno se může do veřejného prostoru dostat,“ uvedla.

Od května do září nabídne festival také výstavy, přednášky, odborné konference i workshopy.