Spojil arabskou kaligrafii a graffiti. V Česku Inkman namaloval citát Václava Havla

Umělec Inkman spojil kaligrafii a graffiti (zdroj: ČT24)

Tradiční arabskou kaligrafii propojil s graffiti a vytvořil calligraffiti. Mladý tuniský umělec, který si říká Inkman, nyní představil svůj umělecký jazyk také v Česku. Nejprve minulý týden maloval na plzeňském Arabfestu, v pondělí pak navštívil pražský Francouzský institut. Během jednoho odpoledne vytvořil dílo přímo na zeď tamní mediatéky.

Umělec a grafik Inkman (1990) pochází z Tuniska. Při studiu grafického designu objevil svět typografie, který ho zaujal možnostmi tvorby a vizuální kompozice. Na zdi nebo na plátno začal malovat originální díla, v nichž kombinuje kaligrafii a geometrické tvary.

„Styl, kterým pracuji, calligraffiti, spojuje kaligrafii a graffiti, to znamená tradiční, klasický krasopis s uměním a písmem ulice, které znáte ze zdí měst po celém světě. Je to mix dvou zcela rozdílných stylů, klasického a moderního. V podstatě využívám ke psaní latinku, ale kombinuji ji s krásou arabské kaligrafie, která je uvnitř písmen,“ vysvětluje Inkman.

Univerzální jazyk

„Spousta graffiti umělců využívá spreje, já mám raději klasický štětec, přijde mi to jednoduše nejzdravější,“ říká umělec. Calligraffiti se v jeho podání stává univerzálním jazykem, který je srozumitelný všem, což je patrné také z jeho úspěchů po celém světě.

Inkmanova grafická tvorba na letadle
Zdroj: The Inkman

Roku 2010 ve spolupráci s dalšími umělci přetvořil Boeing 727 věnovaný tuniskou národní leteckou společností. Mezi Inkmanovými nejnovějšími díly vytvořenými na veřejných budovách vzbudila ohlas fasáda dubajského Street Art Muzea dokončená na počátku letošního roku.

„Se svým uměním teď hodně cestuji, byl jsem třeba ve Francii, Dánsku, Rakousku, ale také v Dubaji, Saúdské Arábii, Maroku. Snažím se prezentovat Tunis po světě. Já osobně si myslím, že jakožto umělci jsme ambasadoři naší země, jejíž kulturu bychom měli ukázat lidem ve světě. Ukázat naše emoce, tradice a identitu,“ uvažuje Inkman.

Pravda a láska

V Česku se představil na plzeňském Arabfestu a v pražském Francouzském institutu. „Moje cesta v České republice začala v Plzni, kde jsem se účastnil minulý týden festivalu arabské kultury. Vytvořil jsem tam dílo, které je citací vašeho bývalého prezidenta Václava Havla, a sice že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Velmi jsem si to užil, měl jsem tam také příležitost přednášet na konferenci na tamní fakultě designu a umění.“

Pro mediatéku Francouzského institutu v Praze umělec zvolil text tuniského básníka Abú al-Kacema Al-Chebbiho, který se jmenuje Vůle žít. „Moje základní témata jsou láska a mír. Osobně mám velice rád příběhy lidí se zajímavým životem. Obdivuji historii a zkušenost. Maluji srdcem, není to politika, je to čistě jenom srdce,“ dodává Inkman.