Lákaly na cesty, než vznikla fotka. Veduty ukazují minulou tvář Prahy

Zatímco dnešní cestovatele lákají na výlety fotky na sociálních sítích nebo katalogy cestovních kanceláří, v minulosti existovala prakticky jediná možnost, jak si udělat představu o vzdáleném místě: přesný malířský či grafický záznam krajiny neboli veduta. Jak dříve vypadala česká metropole, ukazuje Muzeum hlavního města Prahy, které vystavilo unikátní kolekci Pražské veduty 18. století.

Praha se v průběhu osmnáctého století stala jevištěm mnoha významných historických událostí, obléhání, vojenských obsazení nebo přírodních katastrof. Výstava, která představí téměř originálních 200 vedut, je členěna tematicky jako prohlídka Prahy, ale také jako svědek doby – některé veduty zachycují třeba korunovaci Marie Terezie z roku 1743.

Výstava, kterou autoři z Muzea hlavního města Prahy a Archivu hlavního města Prahy připravovali několik let, prezentuje rozsáhlý výběr z dochovaných grafických pohledů na Prahu osmnáctého století.

Jedinečná kolekce představuje proměny města a zasazuje fenomén vedut do dobového kontextu. „Osmnácté století je spojeno s rozmachem cestování. Po třicetileté válce v rámci rozvoje obchodu a průmyslu začala po Evropě cestovat spousta lidí. A k tomu jim sloužily různé průvodce a kompendia,“ říká spoluautor výstavy Jiří Lukas.

Pozvánka na výstavu Pražské veduty 18. století (zdroj: ČT24)

Grafické listy jsou nejen důležitým historickým pramenem, ale často také krásným výtvarným dílem. Návštěvník výstavy tak může obdivovat též umělecký rozměr vystavovaných vedut.

Výstava v Muzeu hlavního města Prahy potrvá do 4. června. Součástí projektu je rozsáhlá doprovodná publikace, jež může sloužit jako základní kompendium pragensistické grafiky 18. století pro instituce i soukromníky. Muzeum nabízí také program pro školy, který představuje veduty jako důležitý zdroj informací o minulosti.