V Plzni hrají Tři sestry. „Jsou takové lidské“

Tři sestry, jedno z nejhranějších dramat Antona Pavloviče Čechova, se sešly v Divadle J. K. Tyla. Plzeňská inscenace o neschopnosti vymanit se ze zakletého kruhu nenaplněných představ vznikla v režii hostujícího Michala Vajdičky.

Sourozenci Olga, Máša, Irina a Andrej sní o návratu do města, kde je život šťastnější. I Michal Vajdička se vrací – text ruského klasika inscenoval poprvé před jedenácti lety v Košicích. „Mám pocit, že jsem tehdy byl víc naivní. Hru jsem inscenoval více tradičním způsobem a možná jsem až tak nechápal Čechovův humor. A myslím, že za dalších jedenáct let bude můj pohled zase úplně jiný,“ předpokládá režisér.

Na konci loňského roku odešel z postu uměleckého šéfa Dejvického divadla. Své další působení vidí na Slovensku. „Je to takový paradox. Odešel jsem z Prahy z osobních důvodů, chtěl jsem být více s rodinou – a šel jsem hostovat ještě o šedesát kilometrů dál. Ještě mě sice čeká tuto sezonu jedna Praha, ale tu další už bych chtěl zůstat v Bratislavě,“ plánuje.

Tři sestry v Plzni (zdroj: ČT24)

Vajdičkovo nastudování Tří sester je v už čtvrté od světové premiéry této Čechovovy tragikomedie v roce 1901. Naposledy je v Plzni uváděli před sedmatřiceti lety. „Líbí se mi na tom, že je to takové lidské,“ říká o nejnovější inscenaci herečka Monika Švábová, která tehdy hrála nejstarší Olgu, nyní se vrátila v roli chůvy.  

V premiéře se Tři sestry představily plzeňskému publiku 11. února, na programu do konce měsíce budou ještě dvakrát. Zajít na ně diváci mohou také do pražského Národního divadla – kde je před nedávnem nastudoval Daniel Špinar.