Knihkupectví Fišer v Kaprově ulici skončilo. Podobná místa mají duši, upozornil Putna

Legendární české knihkupectví Fišer v pražské Kaprově ulici na svém stávajícím místě definitivně končí. Firma Paseka, současný provozovatel, se nedohodla na prodloužení nájmu. Pro kvalitní knihy tam zákazníci chodili už od roku 1933. Obchod byl desítky let spjat s osobností knihkupce Bohumila Fišera. S oblíbeným knihkupectvím se ve středu přišly rozloučit desítky příznivců i autorů.

Prodejna proslulá také díky filmu Vrchní, prchni! se definitivně uzavře 24. prosince odpoledne, rozloučení ale proběhlo už ve středu. „Chtěli jsme, aby se zde lidé neorganizovaně sešli, zavzpomínali si, podali si ruce a popřáli krásné svátky. Uzavření bereme jako impulz k tomu vytvořit něco nového. Knihkupectví chceme po rekonstrukci otevřít v září 2017 v nájmu Prahy 1 v Rybné ulici, kde by měla v suterénu vzniknout i literární kavárna,“ uvedla majitelka knihkupectví Fišer Anna Rezková Horáčková.

Putna: Knihkupectví Fišer je podstatná část české kultury

Příchozí, kteří dostali vánoční dárek v podobě knihy z nakladatelství Paseka, si vyslechli proslov literárního historika a pedagoga Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martina C. Putny. Ten nejprve přečetl 21. kapitolu z Lukášova evangelia s názvem Znamení času. Poté zdůraznil, že knihkupectví nejsou jen regály, knihy a do jisté míry i knihkupci, ale některá knihkupectví mohou být něčím jako bytostí se svou duší.

Události v kultuře: Knihkupectví Fišer končí (zdroj: ČT24)

„To je průser, že zde končí toto knihkupectví,“ prohlásil v emotivním projevu, ve kterém knihkupectví Fišer označil za „podstatnou část české kultury dvacátého století a místo, kde se lidé snažili hledat pravdu“.

Mimořádně dobrý repertoár

Do zcela zaplněného knihkupectví se přišla rozloučit se svým prvním pracovním místem i dlouholetá knihkupkyně Karolína Horešovská. Na místě vzpomínala na revoluční chvíle roku 1989, kdy se mohly začít oficiálně prodávat do té doby zakázané knihy. 

„Na podzim 1989 jsme do knihkupectví Fišer dostali zásilku knih z vydavatelství 68Publisher, protože se Bohoušek (Fišer) znal s Josefem Škvoreckým. A lidé byli u vytržení z necenzurovaného Švejka, který stál asi 300 korun, což tehdy byl desetinásobek běžné ceny knihy. Stáli fronty a kupovali jak diví Škvoreckého, Škutinu, Klímu. Taková symbióza mezi knihkupcem a zákazníkem už pak nikdy nebyla. Lidé byli nadšení, že můžou číst zakázané autory,“ uvedla Karolína Horešovská.

Naposledy se k Fišerovi vydal také známý autor humoristických románů a povídek Petr Šabach. K Fišerovi začal chodit už během studií na nedaleké Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. „Tady byl už za bolševických časů mimořádně dobrý repertoár. Tady se opravdu sehnaly knížky, které jste jinde neviděl,“ potvrzuje Šabach.

Investor chce na místě vytvořit moderní literární kavárnu

Bytové družstvo Rovnost dalo před knihkupectvím Fišer přednost jinému investorovi, který chce prostory zrekonstruovat a udělat zde moderní literární kavárnu. Investor, jenž si přeje zůstat v utajení, v domě, kde knihkupectví sídlí, údajně vyrůstal. „Záměr nového nájemce se stále měnil, jde přitom o člověka, který není z literárního oboru, ale družstvo by zde knihkupectví chtělo nějakým způsobem zachovat,“ sdělila Horáčková.

Knihkupectví Fišer
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Knihkupectví Fišer v Kaprově ulici funguje od roku 1933, kdy ho založil nakladatel Josef Hokr. Jeho strategická poloha poblíž Filozofické fakulty z něj učinila oblíbené centrum studentů a milovníků náročné literatury. Po revoluci Bohumil Fišer podnik odkoupil. Zemřel v roce 2007. V roce 2008 se stal nájemníkem nakladatel Ladislav Horáček a knihkupectví se zároveň stalo reprezentační prodejnou nakladatelství Paseka.

Končí také Seidl. Malé knihkupce likvidují internetové slevy

Svoji činnost v brzké době ukončí také další pražské knihkupectví Seidl, které působí ve Štěpánské ulici od roku 1992. Podle knihkupce Jiřího Seidla zavírá z ekonomických důvodů. „Jedním z důvodů ukončení naší činnosti je konkrétní místo, kde se knihkupectví nachází, protože Štěpánská ulice je stále mrtvější. Dalším důvodem je obecná situace na trhu, zejména v souvislosti s prodejem knih přes internet, kde mnohdy prodávají knihy s velkou slevou,“ uvedl Seidl. Dodal, že minula doba, kdy téměř všichni prodejci respektovali doporučenou cenu.

Nakladatelé a knihkupci se shodují, že největší problém pro malá kamenná knihkupectví jsou právě slevy nabízené prodejci knih na internetu. V posledních letech zaniklo v Česku podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů přibližně 170 malých knihkupectví. Konkurenci pro ně znamenají i velké knihkupecké sítě.