Neznámé plzeňské písně objevují muzikanti i výtvarníci

Obraz Plzně a jejího okolí má dotvořit kniha Plzeňské písně, kterou sestavil folklorní soubor Lidová muzika z Chrástu. Převážně nevydané zápisy písní z 18. až 21. století nově upravil i nahrál a ve spolupráci s výtvarníky doplnil ilustrovanou publikací a animovanými videoklipy. Knihu představí 26. listopadu v plzeňském kulturním centru Papírna, v úterý 29. listopadu pak také v pražské Vile Štvanice.

„Ve sbírkách Národopisného muzea Plzeňska a Etnologického ústavu Akademie věd jsou uloženy tisíce nevydaných zápisů ze západních Čech. Některé z nich nedávno vyšly v knihách etnomuzikologa Zdeňka Vejvody, většina je ale pořád neznámá,“ upozorňuje vedoucí Lidové muziky z Chrástu Vojtěch Kouba. 

Soubor z nich na dvě CD vybral milostné i vojenské písně, ale také lidové balady či písně z vězeňského prostředí. Doplnil je současnější folklor: umělé lidovky z 20. století, pololidové písně z trampského prostředí a současné plzeňské pověsti. „Záměrně jsme se snažili najít zápisy, které rozšiřují nebo doplňují obvyklou představu o folkloru,“ uvedl k výběru Kouba.

Písně jako malované

Nahrávka dvou CD vznikla v minulém roce, nezůstalo ale jen u ní - stala se základem rozsáhlejšího projektu. Vzniknout mohl i s podporou crowdfundingové kampaně, do níž přispěly stovky lidí. Výsledkem je dvousetstránková kniha Plzeňské písně s desítkami ilustrací od výtvarnice Štěpánky Bláhovcové.

Součástí publikace  je kromě zmíněných CD také DVD s devíti animovanými videoklipy, které vytvořili umělci z plzeňské Animanie, a pohlednice s dětskými grafikami inspirovanými lidovými písněmi.