Rozpočet Festivalu Petra Dvorského není žádná óda na radost

Začal Festival Petra Dvorského (zdroj: ČT24)

Operní árie italských romantických autorů zahájily dvoutýdenní přehlídku klasické hudby. Už po osmnácté v parku zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou začal Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského. Letos ale organizátoři bojují s nedostatkem peněz, museli kvůli němu upravit i program.

Na zahájení nechyběl ani slovenský tenorista, jehož jméno přehlídka nese. „Na programu jsou i žánry pro ty, kdo se v opeře příliš nepohybují. Máme tu Jitku Molavcovou, česko-italské ozvěny, písňové recitály či skladby italských skladatelů,“ prozradil z letošní dramaturgie. 

Na úvodním koncertě v doprovodu Moravské filharmonie Olomouc vystoupili předloňský vítěz operní soutěže Plácida Dominga Operalia, rumunský tenorista Ioan Hotea, a sólistka Národního divadla Kateřina Kněžíková. Pro oba bylo vystoupení v zámeckém parku nezvyklým zážitkem. 

„K akustice nám musí dopomoci technika. Většinou vystupuju v kamenných divadlech nebo na zámcích, je to velký rozdíl, takže docela bojuju, ale myslím, že vyhraju,“ uvedla sopranistka před vystoupením.

Přání organizátorů je, aby vyhrál i samotný festival. Letos se totiž potýká s nedostatkem peněz. Fanoušci vážné hudby proto přijdou o závěrečný koncert. Beethovenova Devátá symfonie s Ódou na radost z finančních důvodů nezazní.