Kouření Divadlu Tramtarie rozhodně neškodí

Divadlo Tramtarie nastudovalo hru o tabákovém průmyslu (zdroj: ČT24)

Komedii černější než plíce náruživého kuřáka slibuje novinka olomouckého Divadla Tramtarie. V době diskusí o podobě protikuřáckého zákona svým divákům vzkazuje: Děkujeme, že zde kouříte!

V cigaretovém kouři odhaluje inscenace spojení politiky, médií i vlivných lobbistů. Všechny ale pojí touha po úspěchu, slávě a hlavně zisky plynoucí z tabákového průmyslu. „Hra je také o tom, jak vnímat informace z médií, informace, které nám někdo podává, umět si vybírat a umět se dívat na věci s nadhledem,“ upozorňuje Vojtěch Johaník, představitel pohotového a šarmantního lobbisty Davida Butlera. 

„Kouření je v našem představení až v druhém plánu,“ souhlasí režisér Vladislav Kracík. „V tom prvním je to, kdo nám v dnešní mediální demokracii názory, jež máme, vytváří. Zní to nepříliš vesele, ale nebojte, naše představení je velká taškařice a legranda,“ ujišťuje diváky.  

Na prknech Divadla Tramtarie nakonec nezvítězí ani ambiciózní politik, ani lobbista. Pravda, která zahaluje miliardový tabákový byznys, je nakonec stejně pomíjivá jako kouř z jediné cigarety. Při nejbližších reprízách si ji diváci mohou vychutnat 17. a 18. června.