Historickým městem roku je Příbor, rodiště Sigmunda Freuda

Příbor, nenápadné osmitisícové městečko na severu Moravy, dostalo v úterý titul Historické město roku 2015. Zvítězilo v konkurenci takových legend, jako jsou Boskovice, Praha 1 nebo Karlovy Vary. Nominováno bylo celkem 14 sídel. Cena se udílí za nejlepší péči o památky na základě státní dotace. Je spojena s odměnou milion korun na další péči o historické objekty.

Cenu převzal příborský starosta Bohuslav Majer (ČSSD). Řekl, že doufá v to, že do památek bude moci stát investovat více peněz a ve městě tedy bude možné opravovat další objekty, které to potřebují. „A podaří se je tak zachovat i pro ty, kdo přijdou po nás,“ dodal. V nejužším finále ceny byl Příbor už dvakrát v její více než dvacetileté historii.

Oceněna byla obnova kláštera a zahrad

Město Příbor je jedním z nejstarších měst severovýchodní Moravy. Rozkládá se na obou březích řeky Lubiny. Je ze tří stran lemováno scenérií předhůří Beskyd s vyhlídkou na věž štramberského hradu, Hukvaldy a Radhošt.

Chlubí se bohatou historií. Nedaleko náměstí leží rodný dům světoznámého psychologa a zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda nebo piaristický klášter s rozsáhlými zahradami.

Loni se podařilo opravit vybrané historické domy na náměstí Sigmunda Freuda a celkově obnovit zahrady piaristické koleje tak, aby mohly lépe sloužit veřejnosti. Město zároveň revitalizovalo i další zelené plochy včetně městského parku. 

Příbor má od roku 1989 městskou památkovou rezervaci. Její rozloha 8,5 hektaru sice patří k těm menším, ale nachází se tam 64 kulturních památek. Dalších 12 objektů je k prohlášení za památku navrženo. Loni radnice do obnovy zahrad investovala 23 milionů korun, dále dostala dotaci přes 8 milionů korun z operačního programu Moravskoslezsko.

Z ministerského programu loni Příbor čerpal na jiné akce 440 tisíc korun. Řádově desítkami tisíc korun město přispívá ze svého památkového fondu také jiným vlastníkům památek. Na obnovu památek dalo loni přes deset procent svého rozpočtu. 

Vloni vyhrál Cheb

Vyhlášení města roku se koná vždy u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který připadá na 18. dubna. Historicky druhý titul letos mohla získat Kutná Hora, Jindřichův Hradec nebo Šternberk. Dalšími finalisty byla města Brtnice, Boskovice, Frýdlant, Jičín, Karlovy Vary, Klatovy, Letohrad, Litoměřice, Luhačovice a Městská část Praha 1.

Vloni se Historickým městem roku stal Cheb. Město vyhrálo díky obnově hradu a kláštera nebo kvůli pořádání tradičních krajinných výstav, na kterých spolupracuje s německými obcemi.

Soutěž Historické město roku pravidelně pořádají Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy památek sdružují peníze státní, obecní a příspěvky vlastníka památky.

  • Další informace k soutěži, včetně nominačních materiálů jednotlivých měst, jsou k dispozici na webu sdružení.

V Česku leží na 40 tisíc nemovitých památek a čtyři desítky rezervací a zón. Ve zmíněném programu se od roku 1993 rozdělilo ze státního rozpočtu přibližně 4,5 miliardy korun, opraveno bylo téměř 15 tisíc památek.

Podle pořádajícího sdružení však peníze v programu v posledních letech chyběly. Zatímco v 90. letech bylo v programu ročně většinou přes 300 milionů korun, od roku 2008 částky klesaly. Roku 2013 v něm bylo jen 100 milionů, v dalších dvou letech po 140 milionech, letos je to 170 milionů a ministerstvo počítá s tím, že případně ještě 27 milionů rozdělí.