Přicházíme o svobodu? V Berlíně lze ještě prožít pár svobodných let

Německá Národní galerie probrala svoje sbírky a připravila výstavu současného umění. Severoamerickou a evropskou tvorby od 60. let přibližují malby, sochy, fotografie, ale i videoart a rozměrné instalace. A Few Free Years – několik svobodných let – si návštěvníci v budově Muzea současného umění mohou dopřát do poloviny března příštího roku.

„Výstava zahrnuje slavná jména, která příznivci současného umění jistě znají, například Georg Baselitz nebo Cindy Shermanová,“ jmenoval některé z celkem šesti desítek vystavujících umělců ředitel Národní galerie Udo Kittelmann. 

V prostoru někdejšího nádraží narazí příchozí třeba na bludiště z pěti tisíc padesáti seskládaných obrazů od Richarda Jacksona, který toto dílo tvořil přímo v galerii několik týdnů, nebo instalaci švýcarského výtvarníka Dietera Rotha, sestávající z živých rostlin, televizorů a sklenic konzervovaného deště. Po umělcově smrti v práci pokračoval jeho syn, do tvorby nedokončeného díla se mohou zapojit i sami návštěvníci. Jedním z vystavujícíh je také fotograf Wolfgang Tillmans, který nyní poprvé své snímky představuje na samostatné výstavě i v Českých Budějovicích.

„Návštěvníci současnému umění rozumějí a dokáží ho ocenit. Vytváří si vlastní asociace a významy, které se často přibližují záměrům umělce. Nemyslím si, že současné umění je nepřístupné,“ neobává se kurátorka Gabriele Knapsteinová, že by lidé výstavě neporozuměli.

Současné umění v Berlíně (zdroj: ČT24)

Tím spíš, že „několik svobodných let“ odkazuje k současnosti – a ke stále aktuální otázce svobody.

Svoboda je jednou z našich základních hodnot. Ale nyní se musíme sami sebe ptát, zda o ni pomalu nepřicházíme.
Udo Kittelmann
ředitel Národní galerie v Berlíně

Nejnovější výstava tak tematicky doplňuje další výstavu v Muzeu současného umění, která připomíná temné časy německého umění v období nacismu.