Nobelovku za literaturu získala kritička (post)sovětského režimu

Nobelovu cenu za literaturu získala Světlana Alexijevičová (zdroj: ČT24)

Nobelovu cenu za literaturu získala Světlana Alexijevičová. Běloruská spisovatelka narozená na Ukrajině se pro své postoje a tvůrčí otevřenost stala v Bělorusku persona non grata. Královská švédská akademie věd ji ocenila za „mnohohlasou tvorbu, která je dokumentem utrpení a odvahy naší doby“.

Sedmašedesátiletá investigativní novinářka a prozaička Alexijevičová se narodila na Ukrajině běloruskému otci a ukrajinské matce. Kvůli pronásledování režimem diktátora Alexandra Lukašenka musela z Běloruska v roce 2000 emigrovat a teprve po 11 letech se do Minsku vrátila. Dočasné útočiště našla v Paříži a Berlíně.

Vytvořila nový literární žánr, který přesahuje novinářský formát. Strávila 30 či 40 let mapováním sovětského a postsovětského člověka. Není to ale historie událostí. Je to historie emocí.
Sara Daniusová
šéfka Švédské akademie

Světlana Alexijevičová byla v roce 2014 hostem Festivalu spisovatelů Praha. Přehrajte si její autorský večer:

Záznam autorského večera Světlany Alexijevičové (zdroj: ČT24)

Jako novinářka i jako spisovatelka se zaměřuje na (post)sovětská témata: druhou světovou válku, rozpad východního bloku či katastrofu v Černobylu. K jejím nejznámějším knihám patří prozaický debut Válka nemá ženskou tvář (česky 1986) a Modlitba za Černobyl (česky 2002). Letos česky vyšla také její mozaika Doba z druhé ruky - konec rudého člověka o konci komunistického režimu a následujícím rozpadu sovětského impéria, který přinesl jeho občanům po počátečních nadějích zklamání, frustraci a dezorientaci. 

Alexijevičovou favorizovali před vyhlášením ocenění sázkaři i literárními kritici. Její jméno se v souvislosti s Nobelovou cenou skloňovalo i v minulých letech. Jejími „konkurenty“ byli například japonský spisovatel Haruki Murakami, Američan Philip Roth nebo český autor žijící ve Francii Milan Kundera. 

Nobelovu cenu převezme Alexijevičová na slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. V minulém roce se laureátem nejprestižnějšího ocenění na poli slovesného umění stal překvapivě francouzský spisovatel Patrick Modiano.

  • Nobelova cena za lékařství byla udělena dvěma týmům parazitologů. Irský vědec působící v USA William C. Campbell a Japonec Satoši Omura vyvinuli nový lék proti infekcím způsobeným škrkavkami a dalšími hlísticemi. Číňanka Tchu Jou-jou přispěla svým výzkumem k léčbě malárie. 
  • Nobelovu cenu za fyziku získali Japonec Takaaki Kadžita a kanadský vědec Arthur B. McDonald za důkaz, že neutrální částice (neutrina) mají hmotu.
  • Nobelova cena za chemii patří Švédovi Tomasi Lindahlovi, Američanovi Paulu Modrichovi a Turkovi Azizu Sancarovi za výzkum oprav DNA.
  • Týden nobelovek zakončí v pátek 9. října vyhlášení ocenění za mír.