Ve Zlíně si lze při jízdě číst

Jaké knihy jsou vhodné pro cestování městskou hromadnou dopravou? Své tipy předá zlínská knihovna na speciální Literární lince. Trolejbus s dvěma předčítači ze zlínského divadla zpříjemní na dvě hodiny jízdu cestujícím v pátek 18. září.

Využití vozidel dopravního podniku ke kulturním akcím není už nic tak neobvyklého. Konkrétně ve Zlíně v nich univerzitní studenti pořádají hudební festival, speciální program vozí trolejbusy na Mikuláše.

Literární linka je akcí Krajské knihovny Františka Bartoše. Zajistí ji trolejbus linky č. 8, která spojuje konečnou stanici Jižní Svahy-Kocanda přes centrum Zlína s Baťovou nemocnicí. Cestující si můžou poslechnout scénické čtení v podání herců divadla Malá scéna Zlín Kláry Urbanové a Petra Ťopka.

Navíc se seznámí i se službami zlínské knihovny, odkud se pro čtení v hromadné dopravě mohou případně zásobovat. „Přítomní knihovníci budou v trolejbusu Literární linky informovat například o půjčování elektronických knih, službách pro zdravotně postižené, o programech pro děti i pro seniory nebo budou zvát cestující na říjnový Týden knihoven," upřesnila ředitelka pořádající knihovny Zdeňka Friedlová.

  • Pojede v pátek 18. září od 17 do 19 hodin na lince č. 8.
  • Odjezdy z Kocandy 17:04, 18:00, 18:54. Odjezdy od Baťovy nemocnice 17:24, 18:20, 19:14.
  • Trolejbus bude běžným linkovým spojem a platí na něm obvyklé tarifní podmínky.

V těchto dnech se čte za jízdy nejen ve Zlíně. V Praze spisovatelé propagují čtení ve vlaku.