Stovky opěrných zdí v Karlových Varech potřebují opravu. Stála by nejméně dvě miliardy

Události v regionech: Stovky zdí v Karlových Varech potřebují opravit (zdroj: ČT24)

Karlovy Vary hledají peníze, aby měly na opravu víc než osmi set opěrných zdí a zídek. Lázeňské město, které je postavené v údolí mezi kopci a skalami, jich má dohromady přes osmdesát kilometrů, další spadají do vlastnictví soukromníků. Na opravu bortících se zdí by magistrát potřeboval víc než dvě miliardy korun.

„Rána a pak to všechno jelo. Nás to vyděsilo všechny,“ popsala pád opěrné zdi obyvatelka jednoho z přilehlých domů v centru Karlových Varů Eva Chovancová. Sutiny přijeli prohledávat hasiči i kynologové.

Dvůr, kam se zeď zřítila, lidé z domu používají – parkují v něm auta a hrají si tam jejich děti. „S malou si sem chodíme hrát. Statik tady byl v pondělí, musí se to vyklidit a potom přijdou památkáři. Ti rozhodnou, protože je to v památkové zóně, co s tím bude dál,“ uvedla obyvatelka domu Marcela Pálová.

Opravu potřebují stovky zdí patřících městu

Zborcená zeď je na soukromém pozemku domu a o její opravu se tak zřejmě budou muset postarat jeho majitelé. Karlovarský magistrát ale řeší sesuvy opěrných zdí už desítky let. Celkem se stará zhruba o 2,4 tisíce takových staveb.

Přibližně třetina z nich by už potřebovala opravit. „Před několika lety jsme to vyčíslili zhruba na dvě miliardy korun. Dá se čekat, že při dnešních cenách by cena byla ještě podstatně vyšší,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál.

„Zdi byly často vlastně jenom přilepené na skálu. Zdánlivě na ně nic netlačí, ale to se může změnit, například kvůli cirkulacím vody,“ přiblížil projektant a statik firmy Pontika Jan Procházka.

Časem degradují i dobře postavené zdi, u kterých ale byla zanedbaná údržba. Trhají je kořeny nebo ničí voda. Podle odhadů magistrátu jsou ve městě až tisíce opěrných zdí, o které by se měli starat soukromí vlastníci. Například tak, že budou pravidelně čistit takzvané větrací otvory. Těmi odtéká právě i voda, která představuje obvykle největší nebezpečí.