Dělníci objevili ekologickou zátěž v Drásově. Přerušila stavbu cyklostezky, obci hrozí vracení dotace

Události v regionech: Ekologická zátěž v Drásově (zdroj: ČT24)

Už přes půl roku se snaží vedení Drásova na Brněnsku vyřešit problém se stavbou cyklostezky. Stavební firma totiž v posledním úseku u Čebína objevila ekologické znečištění. Průzkum jeho rozsahu začne ale nejdříve na konci února. Vedení obce se proto obává, že stavbu nestihne dokončit v termínu a bude muset vrátit dotaci ve výši 18 milionů korun.

Cyklostezka mezi Drásovem a Čebínem na Brněnsku je z většiny už hotová. Poslední úsek ale brzdí nečekaný nález. Podle laboratorního rozboru se v místě s největší pravděpodobností nachází topný olej. Podle místních došlo v 70. letech minulého století k havárii v bývalé vápence. „Otec, který byl myslivec, přišel domů a řekl strýcovi: stala se nehoda ve vápence, v potoce teče mazut,“ popsal místostarosta Drásova Zdeněk Sítař (nez.).

Obec koupila pozemek v roce 2010 od společnosti Českomoravský cement. Ve smlouvě ale žádná zmínka o ekologické zátěži není. „Nejsme schopni k tomuto tématu zjistit bližší informace. V době prodeje byla naše firma zastupována lidmi, kteří u nás již nepracují,“ uvedl mluvčí společnosti HeidelbergCement Česká republika Marek Tláskal.

Olejová skvrna v místě stavby cyklostezky
Zdroj: ČT24

Stavba má být hotová do května. Vedení obce proto zvažuje změnu projektu, aby nemuselo dotaci z Evropské unie ve výši přes 18 milion korun vracet a stihlo cyklostezku včas dokončit. „Podle uzavřené smlouvy o dílo můžeme však žádat orgány IROP o prodloužení až do listopadu 2022. Že to stihneme v současné době, vidíme jako nereálné,“ uvedla starostka Martina Bočková (nez.).

Dobu sanace nelze odhadnout

Pracovníci tišnovského odboru životního prostředí místo prošetřili a hledají firmu, která provede detailnější průzkum a zjistí celkový rozsah znečištění půdy. „Průzkum by měl vypuknout na konci února a bude stanoven limit tří měsíců. Poté bude neprodleně vydáno opatření k nápravě a započnou sanační práce,“ popsala mluvčí tišnovského městského úřadu Kristýna Pekařová. 

Jejich délku v tuto chvíli nelze odhadnout. Sanaci nejspíš zaplatí Jihomoravský kraj, kdo zaplatí průzkum zatím jasné není. Možnosti jeho financování řeší tišnovský odbor s ministerstvem životního prostředí.