Za prudké zdražení benzinu můžou z velké části vysoké marže čerpacích stanic, míní analytik

Studio ČT24: Rozhovor s analytikem Petrem Zajícem k rostoucím cenám pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Inflace v Česku v únoru překonala hranici jedenácti procent a současně s tím výrazně zdražují pohonné hmoty. Podle analytika ze společnosti Amundi Asset Management Petra Zajíce za výrazné zdražení benzinu z velké části můžou vysoké marže čerpacích stanic. „Když se totiž podíváme jenom na cenu ropy a kurz koruny vůči dolaru, tak ten nárůst oproti konci roku je přibližně o sedm korun na litr. Nikoliv patnáct, který teď vidíme u čerpacích stanic,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Inflace v Česku v únoru zrychlila meziroční růst na 11,1 procenta, ještě se v ní ale neodráží ekonomický vliv války na Ukrajině. Podle analytika Zajíce se válečný konflikt dosud nepromítá ani do rapidně stoupající ceny pohonných hmot.

„Současné navyšování cen je způsobené růstem cen ropy a oslabením české koruny, ale zároveň za tím stojí výrazné zvýšení marží provozovatelů čerpacích stanic,“ uvedl s tím, že nárůst oproti konci roku odpovídá maximálně sedmi korunám.   

Ruská invaze na Ukrajinu se podle něj na současných cenách paliv ještě nemohla stihnout projevit. „Ropa se obchoduje s dodáním v květnu, takže to se nemohlo projevit u čerpacích stanic minulý týden. Druhá věc je, že mezi nákupem ropy a dodáním do čerpacích stanic nebo ke spotřebitelům je poměrně dlouhá cesta, protože musíte dopravit ropu, zpracovat ji, přimíchat biosložku, vyrobit palivo a to potom distribuovat zákazníkům čerpacích stanic,“ vysvětluje. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Prudké zvýšení cen minulý týden podle něj nemělo ekonomický základ. „V případě benzinu je zdražení z velké části způsobené marží,“ dodal. „Co se týče nafty, na trhu byly spekulace, že došlo k nějakému krátkodobému snížení zásob nebo byly problémy s objednávkami.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda by měla tlačit na nižší marže u čerpacích stanic, myslí si Zajíc

Vláda v reakci na zvyšující se ceny pohonných hmot ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a také o zrušení silniční daně pro osobní vozy a dodávky do 12 tun. Ministerstvo průmyslu také bude kontrolovat umělé zvyšování marží u pohonných hmot.

„Silniční daň neovlivní cenu pohonných hmot vůbec, protože to je jiný náklad provozovatelů autodopravy nebo podnikatelů,“ myslí si Zajíc. Zrušení přimíchávání biosložky do paliv podle něj cenu dokáže snížit maximálně o dvě koruny na litr. V souvislosti s tímto krokem očekává lobbing podnikatelských skupin, které proti tomuto kroku budou protestovat. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Za nejpodstatnější krok proti zdražování považuje kontrolu marží čerpacích stanic. Navrhuje dvě možná řešení. „Stát prostřednictvím státní společnosti ČEPRO vlastní síť dvou stovek čerpacích stanic po celé republice. Kdyby tam přišel jednoznačný pokyn k tomu, že marže na litr bude maximálně dvě koruny, tak by cena vypadala jinak a trend by museli reflektovat i provozovatelé dalších stanic,“ řekl analytik. 

Větší regulaci vlády ohledně ceny pohonných hmot ale neočekává. „Druhou možností je nastavit maximální marži obecně a potom nějakým způsobem vymáhat nebo kontrolovat její provádění. Ale to už je trochu zásadní a velká regulace trhu, myslím si, že bude vláda opatrná,“ uzavírá.