Pohonné hmoty rychle zdražují. Od čtvrtka se cena litru benzinu zvýšila o korunu

Události: Ceny pohonných hmot stoupají (zdroj: ČT24)

Od počátku ruské invaze na Ukrajině dál strmě zdražují pohonné hmoty. Litr benzinu nebo nafty je v průměru asi o korunu dražší než na počátku minulého týdne. O víkendu tak bylo tempo zdražování nejrychlejší za posledních dvanáct let.

Více než desetikorunový rozdíl od sebe dělí aktuální ceny u čerpacích stanic v porovnání s cenami před rokem. Nejvíce přitom poskočily za poslední čtyři dny. Od čtvrtka benzin zdražil o korunu. 

Jedna plná nádrž tak ve srovnání s loňským únorem vyjde v průměru asi o pět set korun dráž. „Dneska jsme šli nahoru o korunu a počítám, že do konce týdne to bude plus dalších padesát haléřů,“ řekl v pondělí vedoucí čerpací stanice v Rudné Alexandr Kvapil. 

O víkendu řidiči na stanici vytočili asi o čtvrtinu větší objem pohonných hmot než obvykle. „Lidé nevědí, co bude, a je jasné, že se bude zdražovat. Tak se chtějí předzásobit,“ popsal Kvapil. 

Některé stanice v Polsku zavádějí limity

V pohraničí proto lidé stále častěji jezdí tankovat třeba do Polska, které snížilo sazbu DPH na pohonné hmoty. Některé polské benzinky proto zavedly od pátku omezení. Tankovat se nesmí do kanystrů a limit pro jeden osobní automobil je 50 litrů pohonných hmot.

Cenu negativně ovlivňuje krize na Ukrajině, přestože ropa z Ruska zatím dál proudí. V případě výpadku by Evropa musela sáhnout do zásob, v Česku by vydržely okolo 90 dnů. „Tento chaos by hnal cenu ropy i cenu ropných produktů nahoru a samozřejmě by to pocítili i řidiči v České republice,“ okomentoval analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Už teď přitom na některých čerpacích stanicích cena benzinu překročila 40 korun za litr. Kdy se tak stane u většiny ostatních, je podle analytiků jen otázka času.

Vývoj průměrné ceny pohonných hmot v Česku
Zdroj: CCS