Růst maloobchodních tržeb v září zpomalil

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně stouply o 3,4 procenta. Po srpnovém revidovaném růstu o 4,6 procenta se ale jedná o zvolnění. V září se tak tržby zvýšily posedmé za sebou. Nejvýrazněji rostly opět v internetovém a zásilkovém obchodu, tržby za potraviny klesly. Vyplývá to z informací, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Největší růst zaznamenal internetový a zásilkový prodej. Tržby meziročně stouply o 15,6 procenta. Prodejnám s počítačovým a komunikačním zařízením se zvýšily o 6,8 procenta, s výrobky pro domácnost o 5,3 procenta a s kosmetickými a toaletními výrobky o 4,7 procenta. Tržby obchodů s oděvy a obuví vzrostly o 3,1 procenta.

Maloobchodní tržby za nepotravinářské zboží očištěné o kalendářní vlivy vzrostly o 6,7 procenta, za pohonné hmoty o 2,1 procenta. Tržby za potraviny se v září snížily o 0,8 procenta. „Prodejcům potravin se v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin tržby snížily o 0,2 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,1 procenta,“ upřesnil ČSÚ.

Údaje nezahrnují tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které v září oproti loňsku klesly o 6,8 procenta.