Koruna zpevnila, silnější byla naposled před covidem

Česká měna dopoledne posílila pod 26 korun za euro, poprvé od doby před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru loni v březnu, vyplývá z informací na webu Patria Online. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka může mít vliv na kurz vyjádření guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka o možnosti zvýšení úrokových sazeb.

Podle Vlka se do povědomí investorů postupně dostává předpoklad, že koruna se letos může stát jednou z mála měn, u níž poroste úročení. „Naposledy na možnost zvýšení sazeb upozornil v rozhovoru guvernér Rusnok,“ doplnil.

Úroveň 26 korun za euro bude i nadále psychologický milník, který bude působit pro trh jako magnet a cena bude mít tendenci se k němu vracet, doplnil makléř obchodníka s měnami Purple Trading Štěpán Hájek. Bude tomu tak podle něj alespoň do té doby, než se uvolní restrikce a rizika v ekonomice začnou rychleji opadávat. Vzhledem k inflačnímu očekávání a flexibilitě ČNB není vyloučeno ani zvýšení úrokových sazeb, což by korunu mohlo rychleji dostat směrem k 25 korunám za euro, podotkl.

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala i po prosincovém zasedání bankovní rady ČNB na 0,25 procenta. Rusnok v rozhovoru v deníku E15 uvedl, že nastavení sazeb zatím není potřeba měnit. Připustil ale možnost zvýšení sazeb do konce letošního roku, i když pomalejším tempem, než uváděla listopadová prognóza ČNB.

Podle analytika společnosti Akcenta CZ Miroslava Nováka bylo jen otázkou času, kdy koruna zamíří k hladině 26 korun za euro. V nejbližších dnech očekává spíše návrat koruny zpět nad hranici 26 korun za euro, v řádu měsíců je ale podle něj tato úroveň pravděpodobně udržitelná. „Důvodem je primárně měnová politika České národní banky, kdy čeští centrální bankéři i nadále signalizují scénář zvyšování úrokových sazeb,“ doplnil Novák.

Česká měna končila proti euru loňský rok kolem úrovně 26,20 koruny za euro, oslabila během něj vlivem epidemie koronaviru zhruba o tři procenta. Od počátku letoška ale postupně posiluje.