Americké hospodářství vykázalo za třetí čtvrtletí rekordní růst. Překonalo předpovědi analytiků

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu rekordně stoupla. Hrubý domácí produkt (HDP) se v přepočtu na celý rok zvýšil o 33,1 procenta, zatímco analytici očekávali zhruba 32 procent, uvedl server americké byznysové televize CNBC. Ve druhém čtvrtletí naopak ekonomika kvůli dopadům šíření koronaviru klesala také rekordním tempem 31,4 procenta. I za celý letošní rok se očekává pokles.

Ke vzestupu ve třetím čtvrtletí přispěla vládní koronavirová pomoc v objemu více než tří bilionů dolarů (70 bilionů korun). Ta podpořila zejména výdaje spotřebitelů, kteří se na vývoji HDP podílejí více než sedmdesáti procenty.

Tempo růstu – o kterém ve čtvrtek informovalo americké ministerstvo obchodu – bylo v uplynulém čtvrtletí nejrychlejší minimálně od roku 1947, kdy vláda začala tyto údaje sledovat. 

Americká ekonomika se propadla do recese už letos v únoru ještě předtím, než na ni plně dolehla pandemie.

Jiný postup ve vykazování vývoje HDP

Spojené státy sledují vývoj hrubého domácího produktu jinak než Evropská unie. Ta používá při srovnání změnu jednak proti předchozímu čtvrtletí, jednak proti stejnému období před rokem.

Naproti tomu Američané ve své statistice berou v úvahu sledované čtvrtletí a při přepočtu na celý rok předpokládají, že situace v dalších měsících zůstane víceméně stejná.

Proti předchozímu čtvrtletí, což je srovnání běžné zejména v evropských zemích, americká ekonomika vykázala ve třetím čtvrtletí růst o 7,4 procenta. Právě tato hodnota dá po přepočtu na celý rok výsledek 33,1 procenta. Vývoj ekonomiky Evropské unie za třetí čtvrtletí zatím není k dispozici, rychlý odhad bude zveřejněn v pátek. Ve druhém čtvrtletí ekonomika EU zaznamenala proti předchozím třem měsícům kvůli dopadům pandemie propad o rekordních 11,4 procenta.

Za celý rok čekají ekonomové pokles

Ekonomika Spojených států letos v důsledku koronavirové krize klesne o 4,3 procenta. Ukázal to průzkum, jehož výsledky počátkem října zveřejnila americká Národní asociace podnikových ekonomů (NABE). Většina dotazovaných v něm předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) se na úrovně z období před pandemií nemoci covid-19 nevrátí dříve než v roce 2022.

Největší ekonomika světa letos kvůli šíření koronaviru patrně vykáže první celoroční pokles od roku 2009, kdy se HDP kvůli globální finanční krizi propadl o 2,5 procenta. V příštím roce ekonomové podle průzkumu již počítají s růstem HDP, a to o 3,6 procenta.

Většina dotazovaných ekonomů předpokládala, že 10 až 20 procent pracovních míst zaniklých v důsledku šíření koronaviru je natrvalo ztraceno. Řada hotelů, restaurací, obchodů a dalších podniků totiž nedokáže obnovit činnost.

Americká ekonomika podle vládních údajů zatím obnovila zhruba polovinu z 22 milionů pracovních míst zaniklých v důsledku koronavirové krize. Míra nezaměstnanosti v USA v září klesla na 7,9 procenta po dubnovém výstupu na 14,7 procenta.