Vláda schválila vznik rady pro strategické technologie, která bude řešit i krizové situace

Vláda v pondělí odsouhlasila vznik nové rady, která bude systematicky řídit a podporovat vývoj strategických technologií a produktů. Fungovat bude pod ministerstvem průmyslu a obchodu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Cílem rady je řídit podporu výzkumu a vývoje, chytrých investic a certifikací nebo i nákupu strategických výrobků, které jsou klíčové pro odolnost ČR a bezpečnost státu,“ uvedl Havlíček. S radou by měly spolupracovat i další resorty.

Úkolem orgánu bude i řešení krizových situací. Pokud nastane mimořádná situace, měly by podle Havlíčka být potřebné výrobky již připravené. Dosud tomu tak nebylo, řekl. Orgán by měl pracovat nepřetržitě, nejen po dobu současné epidemie koronaviru, dodal. Za krizové situace bude moci být její předseda přizván ke krizovému štábu ministerstva průmyslu a obchodu. 

Předsedu rady jmenuje a odvolává ministr průmyslu a obchodu z řad svých náměstků. Místopředsedu a tajemníka rady jmenuje a odvolává předseda. Rada bude sestávat z náměstků MPO, ministerstva obrany, ministerstva zemědělství, ministerstva zahraničních věcí či Úřadu vlády. Své zástupce v ní budou mít také Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora nebo Svaz měst a obcí ČR.

Rada bude jednou ročně vládě předkládat informaci o své činnosti.  

Na jaře se spolupráce s vědci osvědčila

Havlíček poukázal na to, že se v době jarní krize osvědčila spolupráce s vědci a akademiky, kteří vyvíjeli produkty, jež na trhu chyběly. Šlo například o polomasky třídy FFP3 nebo plicní ventilátor Corovent, který zjara začala vyrábět třebíčská firma MICo Medical.

Na konci srpna získal Corovent americkou certifikaci FDA EUA (Emergency Use Authorization), která by měla usnadnit prodej těchto ventilátorů v zahraničí. Firma MICo Medical podle ředitele Jiřího Dennera nyní jedná o dodávkách do Brazílie. V Česku se zatím Corovent nepoužívá, jelikož v nemocnicích je nyní ventilátorů dostatek.