Některé banky zpřísnily podmínky hypoték. Bojí se, že kvůli koronaviru klesnou lidem příjmy

Některé banky zpřísnily podmínky poskytování hypoték. Bojí se, že kvůli koronaviru klesnou lidem příjmy (zdroj: ČT24)

Některé banky zpřísnily kvůli koronavirové krizi podmínky poskytování hypoték. Obávají se, že lidem v příštích měsících klesnou příjmy. Česká národní banka přitom dvě ze tří podmínek pro půjčky úplně zrušila, aby podpořila trh s bydlením.

Xenie Melniková si s patnerem dům vyhlídla v době, kdy Česko začalo řešit první případy koronaviru. V tu chvíli začali vyjednávat o hypotéce. „Všichni se obávali krize, takže nám řekli, ať si pospíšíme. Chytli jsme dobrý úrok, dobré období a vlastně takový lehčí průběh,“ říká Melniková.

Protože pár ručí ještě jedním bytem, dosáhl dokonce na stoprocentní hypotéku. „Teď by to bylo asi těžší, banky by požadovaly další kontroly a tak dále. Krize je, znám i lidi, kteří přišli nakonec o práci,“ dodává Melniková.

Banky se teď zajímají i o obor, ve kterém žadatel o hypotéku pracuje

V současnosti jsou banky mnohem víc opatrné, a to i přesto, že už nemusí, Česká národní banka jim ohledně hypoték v podstatě uvolnila ruce tak, aby mohly poskytovat úvěry i lidem, kteří mají nižší platy. Úplně tak zrušila podmínky na posuzování příjmů a nově mohou lidé snáz získat také více peněz – až devadesát procent ceny nemovitosti.

Pro klienty některých bank se ale i tak nezměnilo téměř nic.

„Devadesátiprocentní hypotéky jsou přísněji posuzovány, byly i před krizí, jsou ale i nyní, žadatel musí splňovat přísnější podmínky. To znamená, že si můžu půjčit maximálně tolik, kolik si vydělám za osm let a splátka nesmí překročit 40 procent mých příjmů, ačkoli toto pravidlo už národní banka zrušila,“ konstatuje hypoteční specialista Bidli Daniel Horňák.

Například hypotéky na devadesát procent ceny nemovitosti poskytuje podle zprostředkovatelů jen zhruba polovina bank na trhu. Přísnějším posuzováním klientů se tak připravují na to, že by lidé mohli mít problémy se splácením.

„Při červnovém zrušení tohoto parametru se vlastně ještě nic zásadního nestalo, takže toto je právě oblast, která je navázaná na příjmy a to, jakým způsobem důvěřujeme do budoucna oživení ekonomiky,“ říká ředitel Golem Finance Libor Ostatek.

Banky se navíc začaly mnohem více také zajímat o to, v jakém oboru lidé pracují. Ti z nejzasaženějších odvětví ale podle nich pro úvěry na bydlení momentálně nechodí.