Aerolinky Air France by mělo do dvou let opustit 16 procent zaměstnanců

Francouzské aerolinky Air France a jejich sesterská společnost HOP! zruší kvůli kolapsu letecké přepravy po vypuknutí nemoci způsobené novým koronavirem 7580 pracovních míst. To je zhruba 17,5 procenta pracovní síly obou firem dohromady. Vyplývá to z pátečního prohlášení aerolinek zveřejněného po jednání s odbory.

Air France by do konce roku 2022 mělo opustit 6560 zaměstnanců. Více než 3500 by však mělo být takzvaných přirozených odchodů, tedy případů, kdy lidé odejdou do důchodu a už za ně není přijat nový pracovník nebo po dohodě za odstupné. Společnost má 41 tisíc zaměstnanců.

Dalších 1020 pracovních míst má zaniknout v sesterské firmě HOP!, která má v současnosti 2420 zaměstnanců. HOP! je regionálním přepravcem se sídlem v Nantes. Také v tomto případě budou mít přednost dobrovolné odchody a odchody do důchodu, napsala agentura Reuters.

Air France upozornila, že v době vrcholu krize přicházela denně o 15 milionů eur (400 milionů korun). Zatím se zdá, že oživení bude pomalé, protože pandemie nebyla zažehnána a další vývoj zdravotní situace a rušení cestovních omezení je nejisté. 

Air France tak očekává, že aktivita v letecké přepravě se dostane na úroveň z loňského roku nejdříve v roce 2024. Společnost získala od státu pomoc formou garance půjček až za sedm miliard eur, což jí umožní překonat krizi v krátkodobém období.