Společníci s. r. o. dostanou příspěvek. Zhatit ho mohou chyby v žádosti, kterých už je dost

Události: Pomoc také pro společnosti s ručením omezeným (zdroj: ČT24)

Jako jedni z posledních by se nyní měli pomoci od státu v době pandemie dočkat také společnosti s ručením omezeným. V Česku je jich zhruba tři sta tisíc a ministerstvo financí očekává, že o kompenzační bonus 500 korun na den požádají asi dvě třetiny z nich. Peníze se k prvním zájemcům dostanou nejdřív na konci tohoto týdne.

Americkou restauraci Steakhouse Jáma provozují v Praze už téměř od revoluce. Kvůli pandemii je ale v posledních týdnech velmi tichá. „Nemluvíme o zisku, mluvíme jen o přežití. Takže kdykoliv s někým mluvím, tak to není zisk, je to jenom aby zaměstnanci měli jak žít, abychom my měli jak žít a přežít,“ řekl její majitel Max Munson. 

O peníze z programu COVID i COVID Praha žádali neúspěšně. Stát jim přispěje alespoň na mzdy přes program Antivirus, využít chtějí také příspěvek na nájem. Sám majitel si může nárokovat příspěvek pro společnost s ručením omezeným (s. r. o.). 

Munson říká, že to udělají. „Mluvil jsem s účetní a pošleme naše žádosti.“

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by tato podpora už měla být na cestě. „Už se přijímají žádosti na Finanční správě, začnou se vyplácet od zítřka. Malá ,eseróčka‘, to bude značná částka, odhaduje se až 15 miliard,“ uvedla v pondělí. 

Společníci malých s. r. o. mohou o příspěvek žádat od čtvrtka. Finanční správa od té doby dostala víc než 15 tisíc žádostí. „Finanční správa provedla všechny přípravy, aby mohla začít vyplácet a v tuto chvíli ti, co správně a dobře vyplnili žádosti, by mohli očekávat vyplacení bonusu někdy koncem týdne,“ uvedla mluvčí správy Zuzana Mašátová. 

Podle správy ale žádosti v prvních dnech vykazovaly velkou chybovost. Lidé třeba často místo za fyzickou osobu žádají o příspěvek za firmu. Formulář tak posílají na špatný úřad nebo se špatnými podklady. 

Podle Českomoravské záruční a rozvojové banky stát k 1. červnu poskytl úvěry, nebo se za ně zaručil, u zhruba dvou tisíc podnikatelů. Celková částka činí 13 miliard korun. Miliarda z toho připadá na již uzavřený program COVID I, o něco vyšší částka na program COVID Praha, který ale neposkytuje vláda, nýbrž magistrát, a kde ještě pokračuje vyřizování žádostí.

V programu COVID II má podporu slíbenou zhruba 1800 podnikatelů. Na spuštění pak čeká program COVID III, banky v něm poskytnou úvěry téměř za 170 miliard korun. Přihlásilo se jich dvacet, všechny, až na jednu banku, podepsaly smlouvu o ručení.