Německá ekonomika se zadrhla. Nevidíme známky možného oživení, varuje centrální banka

Ve znamení stagnace prožila závěr loňského roku německá ekonomika, největší v Evropě. Čtvrtý kvartál vykázal v mezičtvrtletním srovnání nulový růst, meziročně pak vzestup 0,3 procenta. Ve své konečné zprávě to v úterý uvedl spolkový statistický úřad, který tak potvrdil své předběžné údaje. Za celý loňský rok se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,6 procenta, což byl nejhorší celoroční výsledek od roku 2013.

Hlavní podíl na slabém výsledku v závěrečném čtvrtletí měl export, který ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesl o 0,2 procenta. To znamená, že čistý obchod ubral z hospodářského výkonu země, která je na vývozu závislá, 0,6 procentního bodu. Také se snížily podnikové investice o 0,2 procenta a stagnovaly výdaje domácností.

Potíže má také významný pilíř německé ekonomiky: průmyslová výroba. V prosinci vykázala nejvýraznější pokles od ledna 2009, proti předchozímu měsíci se snížila o 3,5 procenta. Analytici v této souvislosti upozorňují, že se znovu objevují obavy z recese a že Německo by se jí tentokrát už nemuselo vyhnout. Loni ve druhém čtvrtletí totiž meziročně kleslo o 0,2 procenta (meziročně o 0,1 procenta), ve třetím čtvrtletí však v obou ukazatelích vykázalo růst.

Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu (HDP) za sebou.

Chmurné prognózy pro Německo

Spolková centrální banka varovala německé exportéry, že pravděpodobně utrpí šířením nového koronaviru, a uvedla, že nevidí známky možného oživení ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Výsledek za čtvrté čtvrtletí dokazuje, že německá ekonomika není na epidemii, která narušuje dodavatelské řetězce, dobře připravená, uvedla agentura Bloomberg.

Česká závislost se zatím výrazně neprojevuje

Vývoj německé ekonomiky je velmi důležitý také pro hospodářství Česka. Třetina českého exportu míří právě do Německa a přes něj i dál, například do Číny. Analytici si však všímají, že těsná závislost tuzemské ekonomiky na německé se zatím výrazněji neprojevuje ve výsledcích českého hospodářství. To je dáno zejména tím, že je taženo spotřebou domácností. 

Česká ekonomika loni zpomalila meziroční růst na 2,4 procenta. V roce 2018 rostla o 2,8 procenta. Ve 4. čtvrtletí 2019 růst HDP také zpomalil, a to na 1,7 procenta ze 2,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Přesto si česká ekonomika vede lépe než EU jako celek.