Objem průmyslových zakázek v Německu klesl. Analytici přitom věštili růst

Objem průmyslových zakázek v Německu v listopadu klesl o 1,3 procenta, což je nejvýraznější pokles od loňského července, oznámilo německé ministerstvo hospodářství. Jde přitom o nečekaný výsledek, analytici totiž čekali růst. Důvodem poklesu je slabá zahraniční poptávka, což signalizuje, že útlum zpracovatelského sektoru bude i nadále největší evropskou ekonomiku brzdit.

Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že objem zakázek se v listopadu o 0,3 procenta zvýší. Údaj za říjen byl zpřesněn směrem vzhůru, a to na růst o 0,2 procenta. Předběžná zpráva hovořila o poklesu v rozsahu 0,4 procenta.

Bez velkých objednávek by se objem zakázek v německém průmyslu v listopadu zvýšil o jedno procento, uvedlo ministerstvo. Příchozí zakázky se v minulých měsících stabilizovaly na nižší úrovni. „Očekávání firem ve zpracovatelském sektoru se zároveň poněkud vyjasnilo. Takže výhled aktivity v průmyslu se trochu zlepšil,“ upozornilo ministerstvo.

Ukazatel vývoje nálady mezi německými podniky se v prosinci vyšplhal na šestiměsíční maximum, ukázal průzkum institutu Ifo. To naznačuje, že vývoj německé ekonomiky se navzdory potížím ve zpracovatelském sektoru ve čtvrtém čtvrtletí zlepšil.

Německá vláda už dříve předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa za loňský rok vykáže růst o půl procenta po růstu o 1,4 procenta v roce 2018. Na letošní rok vláda čeká růst o jedno procento. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.