Tržby obchodníků v říjnu zpomalily růst na 3,4 procenta

Tržby obchodníků v říjnu zpomalily tempo meziročního růstu na 3,4 procenta ze zářijových revidovaných 7,1 procenta. Lidé utráceli více za oblečení, počítačovou techniku, ale také za potraviny. Naopak u čerpacích stanic se tržby za prodej pohonných hmot snížily o 0,3 procenta, šlo o druhý letošní pokles po květnu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Tradičně nejrychleji rostl prodej zboží v e-shopech, tempo meziročního růstu ale zpomalilo ze zářijových 25,8 na 16,8 procenta.

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění o kalendářní vlivy byly tržby meziročně vyšší o 4,6 procenta. V meziměsíčním srovnání tržby stagnovaly.

Události: Jak se dařilo obchodníkům (zdroj: ČT24)

„V situaci, kdy spotřeba domácností je hlavním tahounem ekonomiky, se maloobchodu přirozeně daří. Lidé jsou v zásadě stále optimističtí, nezaměstnanost je minimální a mzdy rostou. To vše podporuje ochotu utrácet,“ konstatuje ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Na druhou stranu se podle něj spotřebitelská důvěra z vysokých úrovní trendově už snižuje, růst mezd brzdí a nezaměstnanost už nemá kam klesat.

„I růst maloobchodních tržeb by měl brzdit. Pro letošek čekáme růst maloobchodních tržeb bez prodeje aut tempem 5,2 % a v příštím roce zpomalení na 2,9 %,“ dodává.

I podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy platí, že dokud  trh práce nezačne vykazovat znatelnější známky slábnutí, spotřebitelský optimismus Čechů zůstane na poměrně vysoké úrovni. „Ke snížení dynamiky maloobchodu dojde příští rok, kvůli slabšímu růstu mezd a kvůli růstu míry nezaměstnanosti, byť mírnému. Za celý letošní rok porostou tržby v maloobchodě bez zahrnutí motoristického segmentu o 5,1 procenta, v příštím roce růst zpomalí na úroveň tří procent,“ konstatuje.

Tržby za potraviny vzrostly meziročně o 3,1 procenta, zatímco růst tržeb za nepotravinářské zboží, kam patří třeba nábytek, oblečení, elektrospotřebiče či knihy, byl rychlejší. Činil 4,5 procenta, což ale bylo letos nejpomalejší tempo. Růst tržeb za potraviny byl naopak v letošním roce třetí nejvyšší.

Prodejcům oblečení a bot stouply v říjnu tržby meziročně o 5,3 procenta, prodejcům počítačů o pět procent, dařilo se také prodeji potřeb pro sportovce a výrobků pro domácnost. Naopak pokles se projevil v lékárnách, kde tržby klesly meziročně o 0,9 procenta.