Průmyslová výroba v Německu v říjnu nečekaně klesla

Průmyslová výroba v Německu v říjnu nečekaně klesla, proti září se snížila o 1,7 procenta, oznámil německý statistický úřad. Analytici přitom očekávali, že se pokles zastaví a výroba vykáže růst o 0,1 procenta. Údaje signalizují přetrvávající útlum v německém průmyslu, situace by se ale podle ministerstva hospodářství měla v příštích měsících stabilizovat. Výrazně se v říjnu snížila hlavně výroba kapitálového zboží.

„Nejnovější vývoj nových objednávek a podnikatelských očekávání ale naznačuje, že v následujících měsících by mohl nastat trend směrem ke stabilizaci,“ stojí v ministerském sdělení. V září se průmyslová výroba snížila o 0,6 procenta, také více, než se očekávalo. Tento údaj statistici teď potvrdili. Říjnový pokles činí v meziročním srovnání 5,3 procenta, a je rovněž výrazně silnější, než se čekalo.

Německo se ve třetím čtvrtletí jen těsně vyhnulo recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí ekonomika o 0,2 procenta klesla.

Podle analytika banky ING Carstena Brzeského ekonomika v závěrečném kvartálu se stagnací a s poklesem stále flirtuje. „Obchodní spory, globální nejistota a zásadní změny v automobilovém sektoru způsobily, že se celý německý průmysl dostal do patové situace, z níž je těžké uniknout,“ řekl podle agentury AP Brzeski.

Německá vláda v letošním roce očekává růst ekonomiky o půl procenta po loňské expanzi o 1,4 procenta. Příští rok se má HDP podle vládní prognózy zvýšit o jedno procento. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.