Finanční ředitel ČEZu: Počerady bude v roce 2024 téměř jistě vlastnit Tykačova Sev.en Energy

Hnědouhelná elektrárna Počerady bude téměř jistě mít od začátku roku 2024 nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Vyplývá to z úterního vyjádření Martina Nováka, finančního ředitele ČEZu, který je současným majitelem elektrárny. Na základě dříve podepsané smlouvy získá ČEZ za elektrárnu dvě miliardy korun. Proti prodeji však protestují ekologové.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZem dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let, jejíž součástí byly i dvě opce na prodej, respektive ponechání si elektrárny. Při možné první opci v roce 2015 zůstala elektrárna majetkem ČEZu.

O druhé musí být jasno letos. „Když opci nevyužijeme do konce roku, tak Sev.en má jistotu, že přebírá elektrárnu za danou cenu 2. ledna 2024,“ řekl Novák.

„Zatím to vypadá tak, že všechno, ještě víc než kdy jindy, nám říká, že bychom tu elektrárnu prodat měli. To znamená nečinit žádná rozhodnutí,“ uvedl. Jednání mezi oběma firmami podle něj aktuálně nejsou. „V době, kdy jsme tu smlouvu v roce 2013 uzavírali, nebylo ani vidu ani slechu o tom, co je dneska ve vztahu k uhelné energetice. Svět se pro uhelnou energetiku značně komplikuje,“ dodal. 

Firmě ČEZ nedává ekonomický smysl provozovat elektrárnu, pro kterou nemá svoje vlastní uhlí, doplnil. Tím se podle něj Počerady liší například od elektráren Prunéřov, Tušimice a Ledvice, které spalují uhlí ČEZu.

  • Elektrárna Počerady leží mezi městy Louny a Most.
  • Svým instalovaným výkonem 5x200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.

Plánovaný prodej elektrárny napadají ekologičtí aktivisté. Vadí jim zejména fakt, že by Tykačova firma provozovala elektrárnu do budoucna déle než ČEZ a že nový vlastník nebude investovat do technologií vedoucích k plnění nových emisních limitů.

Toto pondělí uspořádali happening před budovou ČEZu. Zástupcům ČEZu předali petici s více než 10 tisíci podpisy proti prodeji elektrárny.