Schillerová navrhne růst platů ve veřejné sféře pro příští rok kolem tří procent. Čeká se vyšší inflace

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne růst platů ve veřejné sféře pro příští rok kolem tří procent místo dosud navrhovaných dvou procent, informovala o tom ČT. Důvodem je aktuálně vyšší odhad inflace.

Ministerstvo nově očekává, že růst spotřebitelských cen bude letos 2,7 procenta, zatímco v červenci předpokládalo 2,5 procenta. Zvýšil se i odhad pro příští rok: z  2,2 na 2,4 procenta. Vyplývá to z materiálů resortu na čtvrteční jednání Výboru pro rozpočtové prognózy. 

Odbory chtějí výrazně více

Navrhovaný růst platů bude předmětem konfrontace mezi vládou a odbory. Ty už dříve oznámily, že pro učitele žádají přidání o 15 procent, pro nepedagogické pracovníky a zdravotníky o deset procent a pro ostatní o osm procent. Chtějí o tom ještě vyjednávat s kabinetem. Agentuře ČTK to v polovině srpna řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok zvýšení platů učitelům o deset procent. Ostatním původně o dvě procenta, nyní to zvyšuje na tři procenta. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by se výdělky zdravotníků měly zvednout nejvýš o tři procenta, aby měly nemocnice na investice do oprav a modernizace.

Odbory se nechystají měnit své požadavky na růst platů ve veřejné správě a službách pro příští rok. „V této chvíli není důvod naše požadavky upravovat. Podle nové ekonomické predikce by HDP v příštím roce mělo být ještě o 40 miliard korun vyšší,“ uvedl Středula.

Schůze tripartity (zástupců vlády, odborů a zaměstanvatelů) o platech bude 9. září. O týden později by pak měla jednat vláda jednat o rozpočtu 2020. Jednání se má zúčastnit i prezident republiky Miloš Zeman. Kabinet musí konečnou verzi státního rozpočtu předložit do sněmovny do konce září.

Hlídači rozpočtů a prognóz

Úkolem Výboru pro rozpočtové prognózy je posuzovat makroekonomické a rozpočtové prognózy ministerstva financí. Jde o prognózy, které při sestavování rozpočtu a střednědobých rozpočtových výhledů použije nejen stát, ale také státní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny a další veřejné instituce.

Členy výboru, kterému předsedá Pavel Sobíšek, jsou přední čeští ekonomové ze soukromé, veřejné i akademické sféry jmenovaní vládou na návrh Národní rozpočtové rady v čele s Evou Zamrazilovou. Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti. Národní rozpočtová rada je tříčlenná.