Čína zvyšuje antidumpingová cla na ocelové trubky z USA a EU. Až desetinásobně

Čína zvyšuje antidumpingová cla na bezešvé trubky z legované ocele dovážené ze Spojených států a Evropské unie. Nová cla se pohybují v rozmezí 57,9 až 147,8 procenta a jsou až desetkrát vyšší než dosavadní cla. Oznámilo to čínské ministerstvo obchodu.

Cla vstupují v platnost dnešním dnem. Původní, nižší cla, byla zavedena v roce 2014, pohybovala se v rozmezí 13 procent až 14,1 procenta a jejich platnost skončila na počátku května. Podle ministerstva však domácí výrobci ocelových trubek požadovali jejich prodloužení a zvýšení.

Zvýšení cel přichází v době eskalace čínsko-amerického obchodního sporu, v rámci kterého zavedly obě strany cla na zboží, jehož hodnota dovozu přesahuje stovky miliard dolarů ročně. Nejvyšší dnes oznámená cla se vztahují na americké společnosti, cla na evropské firmy jsou nejvýše 60,8 procenta.

Dopady pocítí i Česko

Dramatický nárůst cel podle mluvčího hutních podniků skupiny Z-Group Miroslava Slaného zcela jistě ovlivní celý světový i evropský trh. „Všichni producenti včetně amerických, kteří vinou celních bariér teď nedostanou svou produkci do Číny, se budou tlačit na evropský trh, který je nejvíce otevřeným trhem. Evropským výrobcům poklesne odbyt, což jim způsobí ekonomické problémy,“ uvedl. Podle Slaného bude velký tlak na ceny. Přitom náklady na suroviny a energie rostou, výrobcům tedy ještě více poklesnou marže. „Celá čínsko-americká obchodní válka je pro světový obchod velmi nebezpečná a má dalekosáhlé dopady. Velmi jí trpí hlavně Německo, na nějž je úzce navázána Česká republika,“ dodal.

Z-Group Steel Holding a.s. je čtvrtá největší ocelářská skupina v ČR se závody v Hrádku na Rokycansku, Veselí nad Moravou a Chomutově.

Produkty, na které se vztahuje clo, jsou trubky a potrubí pro vysoké teploty a tlak a používají se hlavně v tepelných elektrárnách. Čína se na celosvětové poptávce po těchto trubkách podílí téměř 80 procenty.

Podle údajů z roku 2017 Čína dovezla 9500 tun trubek a potrubí používaných v energetice. Téměř 95 procent jich bylo z USA a EU. Novější údaje k dispozici nejsou, napsala agentura Reuters.