Česko ukončí o půlnoci kontroly hovězího masa z Polska. Intenzivní prověrky však pokračují

Česko ukončí k úterní půlnoci mimořádné kontroly dováženého hovězího masa z Polska. Příjemci masa tak nebudou muset od středy dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel, testy dělali na své náklady. Varšava poskytla záruky, že učinila maximum, aby se na trh nedostávalo vadné maso. Polská jatka zároveň začali kontrolovat inspektoři Evropské komise. Audit potrvá dva týdny a zaměří se na hovězí a drůbež.

V pondělí dodalo Polsko trojstránkový přehled opatření, která udělalo na základě doporučení Evropské komise: kromě jiného vypisuje počty kontrol na farmách a jatkách i u přepravců. Výsledkem prý byla nejen řada konkrétních doporučení, ale také stovky pokut, v desítkách případů se o věc začali zajímat policisté. V několika případech polské úřady nařídily příslušný podnik zavřít.

„Informace, které nám Polsko zaslalo, jsme vyhodnotili jako dostačující. Proto jsme se dnes rozhodli ukončit mimořádná veterinární opatření. To ale neznamená, že přestaneme kontrolovat dovozy, pouze skončí povinnost dovozců nechat hovězí maso z Polska laboratorně vyšetřit. Veterináři se i nadále intenzivně zaměří na kontrolu rizikových potravin, tedy zejména drůbežího a hovězího masa,“ uvedl v úterý ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Nadále pak budou platit opatření, že dovozci masa musí den před přijetím hlásit zásilky ze zahraničí. Na úterním Žofínském fóru pak Toman uvedl, že jsou tlaky ze strany EK na zrušení této povinnosti. ČR podle něj v tomto neustoupí, klidně půjde k evropskému soudu.

Proč to všechno vypuklo

Mimořádná opatření začala 21. února platit kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Později se na českém trhu nalezla salmonela i v drůbežím z Polska.

 „Polsko v pondělí informovalo, že během jednoho měsíce jeho dozorové orgány zkontrolovaly 227 jatek, 305 veterinárních lékařů, na které byly delegovány povinnosti úředního veterinárního lékaře, 1241 zprostředkovatelů obchodů se zvířaty, 787 přepravců zvířat a 85 hospodářství,“ uvedlo české ministerstvo.

Polské úřady vyšetřily kvůli kontaminované zásilce, která zamířila do ČR, zhruba 50 vzorků masa. „Zdroj kontaminace nebyl zjištěn, přesto byla nařízena důsledná dezinfekce v celém podniku včetně prověření její účinnosti. Byl také prověřen zdravotní stav zaměstnanců pracujících v tomto provozu s masem,“ dodal český úřad.

Začala další kontrola ze strany EU

Inspektoři Evropské unie začali audit v Polsku pondělní návštěvou veterinární inspekce a schůzkou s hlavním veterinářem. Projednán byl harmonogram kontrol, které potrvají nejbližší dva týdny.

Inspektoři mezitím vyjeli do několika polských vojvodství, kde prověří vybrané masozpracující podniky. Ve třech vojvodstvích se zaměří na závody vyrábějící hovězí, v dalších třech na produkci drůbežího. Mají kontrolovat hlavně “rozpoznatelnost„ zvířat a masa, podmínky výroby a porážek a dodržování hygienických zásad. Z kontroly má vzniknout zpráva, ještě se však neví, kdy ji obdrží polské úřady.

Jde o druhou kontrolu inspektorů EK. První se odehrála na začátku února a souvisela s odhalením nelegálních porážek dobytka, ze kterého se maso vyvezlo do několika zemí včetně Česka. Kontrola předběžně shledala nedostatky v systému kontroly a EK předala Polsku svá doporučení ohledně identifikace a registrace zvířat, trestů za nelegální porážky a zlepšení dohledu. Polsko se zavázalo podniknout krátkodobé i systémové změny.