Za výhodnější energií míří obce i firmy na burzu. Ne vždy se to vyplatí, jako resortu zdravotnictví

Události ČT: Energie zdražují. Některé firmy a obce se snaží ušetřit přes burzy (zdroj: ČT24)

Cena elektrické energie se zvedá domácnostem, ale i velkoodběratelům. I kvůli tomu přibývá obchodů na energetických burzách. Je to jeden ze způsobů, jak můžou třeba obce nebo firmy ušetřit, a to i desítky milionů korun. Nákup ve špatný čas se ale může prodražit.

Českomoravská komoditní burza Kladno a pražská PXE jsou dvě energetické burzy v Česku, kde si mohou koncoví zákazníci nakoupit elektřinu a plyn. Obě dvě místa letos evidují rekordní objemy nákupů.

„Počet kontraktů se zvýšil asi o 13 procent. Ve finančním vyjádření pak byl nárůst enormní, to bylo asi o 57 procent,“ přiblížil místopředseda kladenské burzy Jaromír Čermák.

Generální ředitel PXE David Kučera zase míní, že v letošním roce určitě překročí 100 TWh. „Jenom pro srovnání – potřeba elektrické energie v České republice je kolem 60 TWh,“ dodal.

Důvod enormního zájmu firem i státní správy je zdražování energií. „Vzhledem k tomu, že se ceny začaly v roce 2016 zvyšovat a růst se nezastavil, ba naopak, v průběhu letošního roku začal gradovat, tak spousta odběratelů došla k závěru, že se situace z jejich pohledu nezlepší,“ poznamenal Čermák.

Za pět let prý Plzeň ušetřila 50 milionů

Na komoditní burze třeba opětovně nakupovalo ČVUT. Ve všech svých budovách zaplatí jen za elektřinu kolem 30 milionů ročně a za plyn zhruba 20 milionů. „Spočítali jsme si, jaký byl vývoj cen na trhu. Hned na začátku jsme ušetřili kolem 10 milionů korun,“ přiblížil kvestor ČVUT Jiří Boháček.

Město Plzeň nakupovalo energie na burze poprvé před pěti lety. Uvádí, že od té doby uspořilo na plynu i elektřině přes 50 milionů. Energie využívají také městské příspěvkové organizace. „Při posledním nákupu bylo jen za město Plzeň sdruženo zhruba 140 subjektů. Podařilo se díky tomu zabránit skokovému nebo výraznému zdražování,“ uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Nákup na komoditní burze ale může vyjít i draho. Zákazníci můžou prodělat, když nakoupí ve špatný čas. Jedna megawatthodina letos stála jak 964 korun, tak ale třeba i 1684 korun. Draze nakoupilo třeba ministerstvo zdravotnictví. Státní nemocnice tak příští rok zaplatí za energie výrazně víc než letos.