Koruna oslabuje, a prodražuje tak nákupy v zahraničí. Vývozci jsou naopak ve výhodě

Události ČT: Koruna oslabuje a prodražuje tak nákupy v zahraničí (zdroj: ČT24)

Nákupy v zahraničí jsou opět dražší. Česká měna uprostřed listopadu oslabila až nad hranici 26 korun za euro. A neposiluje. Oproti očekávání nepomohlo ani to, že Česká národní banka už čtyřikrát za sebou zvýšila úrokové sazby. Podle analytiků jsou důvodem zprávy o zpomalení ekonomiky. Koruna by tak mohla oslabovat dál.

Česká národní banka předpokládala, že koruna letos bude mnohem silnější. Podle první prognózy letošního roku dokonce pod hranicí 25 korun za euro. Postupně ale svá očekávání upravovala.

Centrální bankéři tak nakonec očekávají, že bude mít česká měna letos hodnotu v průměru 25 korun a 60 haléřů za euro. Podle analytiků ale ke konci roku ještě oslabí.

  • 2018 25,60
    2019 24,70
    2020 24,20
  • Zdroj: Česká národní banka 

„Na trhu existuje technický vliv efektu konce roku, do kterého koruna většinou ještě oslabuje, to znamená, že se domníváme, že může do konce roku ještě dále oslabit a testovat i to současné letošní minimum, což byla úroveň 26,2 koruny za euro,“ řekl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

I přes slabší korunu ale analytici zatím očekávají, že centrální banka letos už úroky spíše zvedat nebude a s dalším růstem sazeb počká do příštího roku.

Dovozci zboží tak zatím zůstávají v klidu. „Na vánoční sezonu už máme všechno zboží nakoupené a na skladech, to znamená, že aktuální kurz koruny vůči euru ceny nijak neovlivní,“ uvedla mluvčí Mall.cz Táňa Lálová. V tomto e-shopu až dvě pětiny vozí ze zahraničí. Aby se zvyšovaly ceny, muselo by být euro dražší mnohem delší dobu než teď.

Například do cen elektroniky se změna kurzu naposledy výrazněji promítla při intervencích. Ceny se tu ale měnily až skoro půl roku po jejich zahájení.

Současný vývoj kurzu dlouhodobě sledují i vývozci, kteří své výrobky naopak za eura prodávají. „Je to jednoduchá matematika: čím slabší koruna – vůči euru nebo i vůči dolaru – tak tím je to pro nás samozřejmě lépe,“ uvedl ředitel společnosti Linet Tomáš Kolář.

Tento měsíc vydalo prognózy směnného kurzu hned několik institucí. Podle České národní banky se letos bude euro v průměru prodávat za 25 korun a 60 haléřů. Příští rok za 24,70. A v roce 2020 má česká měna posílit na 24,20 koruny ze euro.

S podobnými odhady počítá i ministerstvo financí. Pro letošek s kurzem 25,5 koruny za euro. Příští rok 24,90. O něco pesimističtější je Česká bankovní asociace. Ta předpovídá, že průměrná hodnota české měny příští rok zůstane nad 25 korunami za euro.