Výběr DPH stoupl ve třetím čtvrtletí na 293 miliard korun

Finanční úřady vybraly za tři čtvrtletí na dani z přidané hodnoty (DPH) 293 miliard korun, tedy meziročně o 7,4 procenta více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral 133,4 miliardy korun, a výběr daně tak stoupl meziročně o 2,3 procenta. Vyplývá to z dat zveřejněných Finanční správou.

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení za tři čtvrtletí stouply meziročně o 6,5 procenta, tedy o 45,2 miliardy na 739 miliard korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. 

Od letoška obcím podíl u DPH stoupl z 21,4 procenta. Obce a města by tak mohla získat navíc celkem asi 8,5 miliardy korun ročně.

Do státního rozpočtu putovalo 198 miliard korun

Samotný státní rozpočet za tři čtvrtletí z DPH získal 198,3 miliardy korun, meziročně o 4,2 procenta více. Na firemních daních do státní pokladny putovalo 90,1 miliardy korun, meziročně o 2,2 procenta více.

Od loňského roku je účinný zákon o dani z hazardních her, který zavedl daň z hazardních her a daň z technických her. Ty nahradily odvody z loterií. Na dani z technických i hazardních her za tři čtvrtletí stát zatím získal 7,5 miliardy korun.