Státní fond rozvoje bydlení rozdá příští rok více peněz. Rozpočet navýšila vláda o čtvrtinu

Události ČT: Víc peněz pro půjčky na bydlení (zdroj: ČT24)

Výdaje Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok by měly stoupnout meziročně zhruba o čtvrtinu na 2,73 miliardy korun. Počítá s tím návrh ministerstva pro místní rozvoj, který ve středu schválila vláda.

Vyšší výdaje Státního fondu rozvoje bydlení půjdou mimo jiné na půjčky pro mladé. Za měsíc od spuštění úvěrů, které mohou mladé rodiny využít na koupi bytu nebo domu či na rekonstrukci, přijal úřad přes čtyři sta žádostí o objemu 481 milionů korun.

„Zájem pořád trvá. Vidíme to jednak na přicházejících žádostech, ale také na dotazech,“ uvedla mluvčí Státního fondu Marie Lukáčová. Pokud se hodnota žádostí o bydlení pro mladé dostane k hranici 600 milionů korun, fond požádá ještě letos o navýšení částky na tyto úvěry na jednu miliardu korun.

Finance v příštím roce využijí ale i jinak. „V roce 2019 bude fond poskytovat podporu formou nízkoúročených úvěrů, a to na výstavbu nájemních bytů, opravy a modernizace objektů bydlení včetně úvěrové pomoci v případě poškození bytového fondu živelní pohromou či dofinancování programu regenerace veřejných prostranství podporovaných z dotací,“ uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.

Z výdajů fondu připadne největší část na úvěry fyzickým a právnickým osobám, a to 1,6 miliardy korun. Druhá největší položka se týká výplaty úrokových dotací k úvěrům na rekonstrukce a modernizace bytových domů z let 2001 až 2010, celkem jde o 717 milionů korun.

Fond rozvoje bydlení přijde o dotaci

Příští rok se nepočítá s dotací ze státního rozpočtu, která letos činí 108 milionů korun. Ta sloužila k pokrytí části dotačních výdajů vyplývajících ze smluvních závazků včetně závazků z předchozích let. V roce 2019 fond tyto výdaje pokryje z vlastních aktiv.

Největší část příjmů tvoří splátky z poskytnutých úvěrů 691 milionů korun, dalších 87 milionů korun přijde z vybraných úroků a poplatků.

V příštích letech rozdělí fond méně

Vládní materiál, který ve středu kabinet podpořil, obsahuje také plánované příjmy a výdaje fondu na další roky. V roce 2020 počítá státní rozpočet s poklesem výdajů fondu. Z 2,73 miliardy korun, které bude mít fond na příští rok, se hospodaření fondu propadne o 50 milionů korun na 2,68 miliardy korun v roce 2020 a v roce 2021 až na 2,6 miliardy.

Plánované příjmy přitom v roce 2020 vzrostou na 944 milionů korun, o rok později na miliardu.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje peníze určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Návrh ministerstva pro místní rozvoj, pod které fond spadá, počítá s tím, že by měl ke stávajícím aktivitám přidat například oblast udržitelného rozvoje měst nebo cestovního ruchu. Měl by se také přejmenovat na Státní fond pro podporu investic.