Spielberg je divácký oblíbenec. Stal se prvním režisérem, jehož filmy utržily přes 10 miliard

Steven Spielberg letos potvrdil, že i v jednasedmdesáti letech je hitmaker, na jehož filmy lidé chodí. Jeho poslední snímek Ready Player One: Hra začíná se celosvětově blíží půlmiliardě utržené v kinech. Právě díky této sci-fi se stal prvním režisérem, jehož filmy v kinech po celém světě utržily přes deset miliard dolarů.

Spielbergova filmografie čítá tři desítky filmů a některé roky stíhá filmař do kin uvést hned dva snímky naráz. I díky dlouhé kariéře a vysokému pracovnímu nasazení může kralovat žebříčku komerčně nejúspěšnějších filmů. Do historie kinematografie se zapsal díky filmům jako E.T. – Mimozemšťan nebo sérii s Indianou Jonesem.

I když se mu daří ovlivňovat filmový svět už od sedmdesátých let, kdy s Čelistmi ustanovil fenomén letních blockbusterů, jenom jeden jeho film utržil při promítání v kinodistribuci přes miliardu dolarů, což přitom v posledních letech dokáže i několik snímků každý rok. Spielbergovi se to povedlo s Jurským parkem z roku 1993, kterému přitom k překonání miliardové hranice musela pomoct ještě obnovená premiéra ve 3D v roce 2013.

  • 1. Jurský park - 983,8 milionu dolarů
  • 2. Indiana Jones a Království křišťálové lebky - 786,6 milionu dolarů
  • 3. E.T. - Mimozemšťan - 717 milionů dolarů
  • 4. Ztracený svět: Jurský park - 618,6 milionu dolarů
  • 5. Válka světů - 591,7 milionu dolarů
  • 6. Zachraňte vojína Ryana - 481,8 milionu dolarů
  • 7. Ready Player One: Hra začíná - 475,1 milionu dolarů*
  • 8. Indiana Jones a Poslední křížová výprava - 474,2 milionu dolarů
  • 9. Čelisti - 470,7 milionu dolarů
  • 10. Tintinova dobrodružství - 374 milionů dolarů
  • Zdroj: Box Office Mojo, *k 15. dubnu 2018

Spielbergova díla navíc vydělávají, i když to nejsou spektákly, ale vážné filmy směřující do minulosti. Například Schindlerův seznam, který přinesl Spielbergovi jednoho ze dvou jeho režijních Oscarů, v kinech utržil přes tři sta milionů dolarů.

Další uspěli se sériemi ze Středozemě nebo s Transformers

Spielberg má pak výrazný náskok před ostatními režiséry. Druhý nejlepší výsledek drží Peter Jackson s šesti a půl miliardami dolarů, které daly dohromady především obě trilogie ze Středozemě – Pán prstenů a Hobit. Zatímco za Spielbergem zaostává o víc než tři miliardy, o druhé místo může Jackson ještě snadno přijít.

Peter Jackson
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Hned za ním je totiž s 6,4 miliardy dolarů Michael Bay, kterého tak vysoko dostala hlavně účast u všech pěti filmů Transformers, jež vznikly na motivy hraček. Z dřívější doby měl ale komerční úspěch také katastrofický Armageddon nebo válečný Pearl Harbor.

V budoucnu by mohl s žebříčkem zamíchat i James Cameron, jehož filmy dosud utržily 6,1 miliardy. Jako jediný je ale podepsaný pod dvěma filmy, které po celém světě vydělaly přes dvě miliardy a vévodí žebříčku nejvýdělečnějších snímků všech dob – Avatar a Titanic. Avatar by se přitom měl dočkat hned několika pokračování, která se už několik let chystají.

James Cameron
Zdroj: Phil McCarten/Reuters

Na dalším místě se nachází David Yates (5,3 miliardy), který natočil čtyři z osmi filmů podle knih o Harrym Potterovi a první díl nové série ze stejného fikčního světa nazvaný Fantastická zvířata a kde je najít. Nová série má mít pět dílů, přičemž Yates by mohl režírovat všechny.

Další čtyři režiséři natočili filmy, za které diváci utratili přes čtyři miliardy. Nejlepší výsledek má Christopher Nolan, který se vedle komiksové trilogie o Batmanovi soustřeďuje i na originální projekty jako Dunkerk, za ním následuje Robert Zemeckis, který se do historie zapsal snímky jako Forrest Gump a Návrat do budoucnosti, dále Tim Burton, jehož nejvýdělečnějším filmem je adaptace Alenky v říši divů, a pak Chris Columbus, který režíroval první dva díly potterovské ságy.

Desítku komerčně nejúspěšnějších tvůrců uzavírá Ridley Scott, který střídá sci-fi jako Marťan nebo Vetřelec s historickými látkami jako Gladiátor nebo Království nebeské. Jeho tržby činí 3,9 miliardy dolarů.