Pražská burza oslabila, koruna však posílila. Dopady voleb jsou jen omezené

Události ČT: Výsledky voleb jsou klíčové i pro ekonomiku. Koruna ale příliš nereagovala (zdroj: ČT24)

Povolební pondělí se na pražské burze neslo v poklesu, který dosáhl 0,8 procenta. Dolů ji táhl Philip Morris, O2 nebo Komerční banka. Pozornost investorů se však bude soustředit zejména na akcie polostátní energetické společnosti ČEZ. Vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) totiž v minulosti neskrýval kritický postoj k jejímu vedení. Výsledky voleb pak podle očekávání kurz koruny výrazně neovlivňují. Ratingová agentura Moody's uvedla, že výsledek je příznivým signálem pro rozpočtovou disciplínu a podnikatelské prostředí.

Kurz akcií ČEZ se kolem jedenácté hodiny pohyboval v plusu 0,15 procenta oproti pátečnímu závěru, po poledni pak kolem nuly. Server Patria.cz ve své analýze uvedl, že výrazné vítězství ANO zřejmě povede ke snaze „ovládnout“ dozorčí radu ČEZ a skrze ni následně tlačit na změny ve vedení a s tím spojenou strategii společnosti.

„To by pro investory znamenalo jediné – nejistotu – a tu finanční trhy vůbec nemají rády,“ uvedla Patria.

Důležité pro další vývoj akcií ČEZ bude i rozhodování o dostavbě dalších jaderných bloků v Dukovanech a v Temelíně. Nově vzniklá vláda by v této záležitosti měla rozhodnout do jara příštího roku. Na stole je několik variant, jak výstavbu provést a především financovat. S tím jsou spojeny i různé dopady na akcie.

Koruna vůči euru dál sílila

Koruna vůči společné evropské měně v pondělí ráno mírně oslabila, po poledni však nabrala opačný směr a posunula se v závěru na 25,62 koruny za euro, což je nejsilnější hodnotou od začátku intervencí v listopadu 2013. 

„I nadále jejím hlavním motorem zůstává vidina zvýšení úrokových sazeb ČNB, která se projevila (a projevuje) v nárůstu tržních sazeb,“ uvedl analytik Roklenu Jan Berka. Podle Marka Dřímala z Komerční banky ke konci obchodního dne ještě koruně prospělo vyjádření člena bankovní rady ČNB Marka Mory, že česká ekonomika potřebuje přísnější měnové podmínky.

K povolebnímu jednání uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská, že korunu by zřejmě nejméně potěšila spolupráce ANO s SPD.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda se pak domnívá, že hlavním poraženým voleb je euro, protože posílily strany, které jsou skeptické k přijetí eura, pokud už ho vůbec neodmítají.

Postupné posilování koruny i rostoucí výnosy českých dluhopisů se podle Kovandy nezmění ani po volbách. „Na tyto trendy má mnohem silnější vliv než resumé voleb měnová politika centrálních bank, jak České národní banky, tak Evropské centrální banky,“ dodal. Očekává, že dynamika posilování koruny se nicméně zpomalí. Na konci roku by se měla podle něj prodávat za 25,50 koruny za euro.

Také analytik Next Finance Jiří Cihlář předpokládá, že povolební vyjednávání bude jen mírně brzdit posilování koruny. Koruna bude podle něj v nejbližší době stagnovat, nebo o několik haléřů posilovat.

Ratingová agentura to vidí dobře

Výsledek parlamentních voleb v České republice je příznivým signálem pro rozpočtovou disciplínu a podnikatelské prostředí. Uvedla to v pondělí ratingová agentura Moody's. Vychází z předpokladu, že hnutí ANO Andreje Babiše povede příští vládní koalici. Proces tvorby koalice však podle ní bude složitý a zdlouhavý.

Moody's od koalice vedené ANO očekává, že přinese posílení rozpočtové disciplíny prostřednictvím snížení počtu ministerstev, boje s daňovými úniky a využívání efektivních nástrojů z oblasti informačních technologií. Zlepšený výběr daní by měl podle agentury přispět k poklesu poměru státního dluhu k hrubému domácímu produktu a kompenzovat rozpočtové dopady plánovaného snížení daně z přidané hodnoty u vybraných položek a možných tlaků na zvyšování sociálních výdajů.

Moody's rovněž předpokládá, že nová vládní koalice bude prosazovat politiku vstřícnou k podnikatelskému sektoru, a to v podobě snižování byrokracie, posilování transparentnosti veřejných nákupů či zvýšených výdajů na dopravní infrastrukturu.